Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вижте с какви обаждания тормозят спешния телефон 112
Автор: Екип Ruse24.bg 16:11 / 22.01.2014Коментари (10)491
©
Рекордьори с по 600 000 фалшиви обаждания годишно тормозят операторите от спешния телефон 112 и пилеят ресурсите на "Бърза помощ" и полиция. Част от фалшивите сигнали били от психично болни, които не могат да бъдат санкционирани за това, че нонстоп звънят, докато други търсели помощ при абсурдни ситуации като раждане на котката им.

"Над 50% от обажданията не са спешни, но ние ги приемаме и ги препращаме на службите", разказа вчера Яна Бухова, служител от Дирекция "Национална система 112". Тя подчерта, че част от дежурните им абонати понякога правят по 500 фалшиви обаждания само за една смяна.

Сред комичните обаждания са сигнали от хора, които твърдят, че усещат специфични вибрации, че са наблюдавани или че някой им пуска газ. Когато при тях пристигне полицейски патрул, точно тогава вибрациите изчезвали и се оказвало също, че никой не се опитва да ги отрови с газ.

Едно от най-абсурдните обаждания, които Яна Бухова си спомня, е от човек, който звъннал, защото котката му раждала.

Най-пресният случай бил от човек, който побеснял, че в супермаркета му взели картата за пазаруване с намаления. Не ставало ясно дали магазинерките са му я прибрали, или той самият си я е загубил, но това не му попречило да задържи спешната линия в продължение на 10 минути. През това време вдигнал скандал и основно крещял в слушалката, като операторът не успял да се намеси и да му посочи, че това не е спешна ситуация.

"Беше си монолог от негова страна, като се поуспокои, сам прекъсна разговора", обясни още Бухова. 83-годишна жена вече е получила прозвището

Пенсионерката терористка, защото подавала по 50-60 сигнала дневно. Друга дама пък се обадила, за да уведоми на спешния номер, че не може да заспи, защото чува капките от абсорбатора на съседите си. И докато хора с подобни проблеми задържат линия на телефон 112, други, които наистина се нуждаят от помощ, не могат да се свържат.

"Аз съм началник на полицейски участък, който отговаря за малък град и 59 села. Имаме един патрул, когато го пратим на фалшив сигнал, няма с какво да покриваме територията си", коментира полицейски началник. Често хората, които тормозят полицията и операторите, не могат да бъдат наказани, защото са психично болни. Имало и такива с доста актове, които обаче не ги плащали и продължавали да звънят. Според Яна Бухова са необходими законодателни промени, за да се разделят спешните обаждания от останалите.

"Това, че над 50% от обажданията са фалшиви, е обща тенденция и в останалите европейски страни. В Румъния например колегите получават сигнали над 70% от които се оказва, че не са спешни", коментираха вчера от МВР.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.01.2014 г.
0
 
 
после що идвали линейките след сто часа...
0
 
 
Много по-лесно е въпроса да се реши с технологии- при фалшив сигнал - телефона от който е подаден да влиза в ''черен списък'' и от него повече да не може да се звъни. 1-2-5 телефона ще имат ''шегаджиите'' няма да имат 500. Освен това наистина човек ще се замисли дали да се шегува, ако знае че другия път ако му се наложи, няма да му вдигнат
+5
 
 
Според мен за фалшиво обаждане трябва да се пише акт, а за повторно по 1 месец в панделата. Едно фалшиво обаждане, което задържа дадена линия или разходи линейка, може да струва човешки живот. Това фалшиво обаждане е като убийство за някого. Откъде накъде някой, на когото му е скучно, ще си играе с животите на други хора? Трябва да се криминализира!
Aнонимен
на 22.01.2014 г.
0
 
 
Когато ви вдигне оператор от 112 и ви поздрави,е важно да не се паникьосвате !
на 22.01.2014 г.
+9
 
 
Когато обажданията са фалшиви,заслужават глоби,но когато се обаждат за дете,което се е задушило с храна,както показаха вчера по Нова телевизия и след 5 часа освен,че никакъв лекарски екип не е отишъл,им звънят по телефона да попитат имат ли нужда от тях-това е престъпление!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: