Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Вижте за какви неща ще се влиза зад решетките в новия Наказателен кодекс
Автор: Екип Ruse24.bg 10:32 / 10.01.2014Коментари (10)613
© Ruse24.bg
Цензурата става престъпление, за него се предвиждат четири години затвор. Тайното филмиране също ще се наказва с година решетки. Като престъпно се определя още невнасянето на осигуровки, ровенето в чужд мобилен телефон, кражбата на профили от социалните мрежи. Това са част от планираните промени в проекта за нов Наказателен кодекс.

Най-скандалната поправка обаче е искането да отпадне доживотния затвор без замяна. Мотивът е, че наказанието е нехуманно за осъдените. Решението да отпадне доживотния затвор без замяна не е на експертите, обяснява професор Александър Стойнов, който е работил четири години по новия закон.

"Политическо решение е, беше един от концептуалните въпроси. Не ми е известно Европа да иска това от нас - за съжаление, за смъртното наказание трябва да се съобразим с Европа", казва експертът.

Като член на Европейския съюз България има ангажименти, които трябва да спазва. Затова няма как да се върнат смъртните присъди в закона, твърди професор Стойнов. "Сигурно много юристи ще ядосам, но винаги съм го твърдял и никога не съм го отричал - привърженик съм на смъртното наказание, но то е невъзможно в нашата система", добавя той.

Александър Стойнов обяснява позицията си с аргумента, че смъртните присъди са евтини. "Една държава, която не може да плати лечението на болни деца, може да си позволи лукса да държи с десетилетия хора в затвора и да плаща огромни пари затова. Много хора на свобода нямат такива възможности като затворниците - облечени са, обути са, на топло са. И това може да трае с десетилетия и струва милиони, докато един разстрел не струва толкова много", обяснява Стойнов.

Професорът уточнява изрично, че от закона не отпада доживотното наказание - отпада вариантът осъдените да стоят в затвора до гроб. Ако промените се приемат, право на помилване ще имат, след като излежат най-малко 15 години, и то също е под въпрос и по строги правила.

"Родителите и близките на жертвите трябва да имат предвид, че изпълнението на това наказание струва изключително скъпо, че тези пари за затворите идват от бюджета, а средствата в бюджета се взимат от нас, които сме на свобода. Включително и от близките на жертвите. Те плащат за тези, които са в затвора. Нека се замислят - какво от това, че има доживотен затвор без замяна. Какво от това... Въпросът е дали това е справедливост! Има съществена разлика! Може би справедливост, тук няма! Това си е голо възмездие", твърди експертът.

Хората в България не получават справедливост не защото законите са лоши, а защото правораздаването или е бавно, или изобщо не стига до хората, твърди юристът и казва, че жестокостта на държавата няма да реши проблема с престъпността.

"Трябва да има някаква перспектива за човека, да се бори за себе си, евентуално да даде признаци на поправяне. Не във всички държави има доживотен затвор - вземете за пример Норвегия и убиеца Андерш Брайвик. Запазихме доживотния затвор, но реших,че трябва да има винаги някаква надежда и възможност за замяна, каквато има и в момента при доживотния затвор. Винаги ще има хора, които са жестоко настроени и да искат в максимална степен да се наказва едно лице. Големият проблем е, че за извършени вече престъпления не се налагат наказания. Не се изпълняват достатъчно бързо! И не е качествено", отбеляза проф. Александър Стойнов.

По-леки присъди, но за повече престъпления - това е новото в проекта на наказателния закон, върху който са работили видни юристи, висши съдии и прокурори.

"Доволен съм от резултата. Сигурно има някои трески за дялане, но нека се знае, че той е все още на етап съгласувателна процедура", допълни експертът.

Старият Наказателен кодекс в последните години беше преправян 90 пъти. Новият тепърва ще се обсъжда и гласува в парламента, така че нищо от новите предложения не е окончателно.

Източник: btv






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.01.2014 г.
0
 
 
Хан Крум не е бил явно никак глупав,елементарни и прости закони!!!Но с ефектно действие!!!
Aнонимен
на 10.01.2014 г.
0
 
 
Няма да мога да надничам в телефоните на другите,досега го правих !
+5
 
 
Трябва смъртна присъда, щом са решили да премахнат доживотната без право на замяна. Антиобществено е да не могат завинаги да бъдат изолирани опасните и непревъзпитуеми индивиди. Има случаи, дори в България, на освободени след 10-15 г. осъдени за убийство, които само след броени дни извършват друго убийство, вероятно планирано в затвора. Не говоря празни приказки, може да се провери. Лично си спомням за един, който беше пречукал жена си, излежа я и веднага след това пречука нейните родители. Професорът е идиот, може да се въведе смъртна присъда в България, въпрос на желание е. Има подписани международни спогодби от наша страна, но те могат да се денонсират. Няма нищо невъзможно в тази насока. Наистина е много по-евтино и по-изгодно да се избиват изродите, вместо да се полагат доживотни грижи за тях. Ако няма желащи за палач, аз ще я свърша тази работа, не ми пука от подобни неща.
+7
 
 
Защо да отпада напротив трябва по лесно да се дава доживотна присъда !Щели сме да плащаме,че сега не плащаме ли помощите на мангалите на свобода които така ли иначе са престъпници но са на свобода!!!!!Доживотна трябва да остане с удоволствие ще отделям от заплатата си такива ГАДОВЕ ДА ИЗГНИЯТ В ЗАТВОРА И ДА ЗНАЯТ,ЧЕ ТОВА ЩЕ Е ДО КРАЯ НА ДНИТЕ ИМ!!!!!
Aнонимен
на 10.01.2014 г.
+5
 
 
Уж са специалисти, а няма кой да предложи квалифицирани мерки за превъзпитание на попадналите вече в затвора?Защо който вече веднъж е бил в затвора, пак попада там?Който не влага пари в образование, строи затвори!Трябва да има повече и по-добре заплатени психолози в затворите, да бъдат стимулирани затворниците да се учат и работят, да създават собствен бизнес! Да премахнат възможностите на чиновниците да пречат на малкия бизнес!При намаление регулацията на бизнеса, за сметка контрол от потребителя, ще бъдат намалени щатовете на администрациите, а средствата да бъдат насочени за превъзпитание и образование!
Aнонимен
на 10.01.2014 г.
+8
 
 
Вместо да дебатираме за или против смъртното наказание или да храним извергите с доживотни присъди, предлагам нещо ново: При доказана вина за жестоко убииство, убиеца да се предоставя на близките на жертвите, като те бъдат освободени от наказателна отговорнст, независимо какво решат да правят с него.
+8
 
 
Против смътното наказание съм, но ако нещо се случи са някой мой близък или приятел, с удоволствие ще плащам, за да изгние в затвора.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: