Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Владимир Зиновиев: Губим европейските пари поради дефицит на отговорност у властта
Автор: Екип Ruse24.bg 12:02 / 28.08.2008Коментари (0)527
©
Консултатнът на съвета по еврофондовете към Съюза на инвеститорите в туризма Владимир Зиновиев определи българската администрация като първопричина за възникналите проблеми с усвояването на парите по предприсъединителните програми. Според него за днешна България най-същественият проблем са не законите и намеренията, а институциите, които трябва да ги реализират. Администрацията определя правилата и следователно трябва да носи отговорност за резултатите. „На днешното управление на България липсва волята за ясни и последователни действия, насочени към коренна промяна във философията и принципите на създаване и контрол върху администрацията. Нехайството към този контрол доведе до блокираните европейски пари и до превръщането на най-бедната държава в ЕС в негов единствен нетен донор", казва той.

Консултантът смята, че вместо да управлява и контролира, администрацията само преразпределя парите на европейския данъкоплатец между определени кръгове. Постепенно това се е превърнало в истински дефицит на отговорност към гражданите на България. Недвусмислените сигнали на европейските институции и докладите на разследващите европейски органи предизвикват по-скоро истерия, отколкото мобилизация за работа сред управляващите. „Това е поредното българско правителство, което заявява, че има политическата воля да отдели държавата от организираната престъпност, но е безсилно да го стори, защото разликата между двете вече е трудно откриваема. Като краен резултат обедняваме все повече, наказани заради чужди грешки или не дотам почтени намерения.", казва консултантът.

Според Владимир Зиновиев туристическия бранш е сред най-потърпевшите. Замразените проекти по ИСПА и ФАР блокират строежа на пътища, пречиствателни съоръжения и друга инфраструктура, което бавно, но сигурно започна да обезценява туризма у нас. Какъвто и туристически продукт да предложим на гостите на страната ни, той се превръща в обидно евтин при липсата на канализация, пречиствателни съоръжения, сметища, пътища. А тези дефицити водят тук бедните туристи, които не са в състояние да похарчат нещо повече извън предплатения пакет. Ето така се обезсмислят предприемачеството в бранша и перспективите пред България, като дестинация.

„Замразените средства по предприсъединителните програми у нас не са изолиран случай за Европейския съюз. Но точно защото знаехме за проблемите на другите страни-членки, не биваше да допускаме повторение на случаите с неправомерното усвояване на парите по еврофондовете.", казва още той. Според него администрацията изнася определени факти за злоупотреби, констатира пропуски и нарушения при провеждането на процедурите, но какво се случва след това остава неясно, защото информациите секват или не се огласяват в публичното пространство.

Владимир Зиновиев смята, че като компенсация на критиките и строгите мерки на Европейската комисия, българските институции е трябвало да покажат активност и адекватна реакция, а вместо това поканите по оперативните програми все още се броят на пръсти. „Държавата упорито си спестява нов, прозрачен и европейски закон за обществените поръчки. Критично необходима става спешната и еднозначна реакция на българското правителство, която да покаже, че двадесет и седмата от двадесет и седем в ЕС все пак е в състояние да осигури на гражданите си заслуженото бъдеще на истински европейци.", казва той.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: