Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Внасяме каспийски газ през Черно море
Автор: Екип Ruse24.bg 09:30 / 02.04.2012Коментари (3)468
© Ruse24.bg
България ще внася газ от Грузия. За това се договориха вчера премиерите на двете страни Бойко Борисов и Ника Гилаури в първия ден на правителствената визита в Тбилиси. Министър-председателят е на тридневно посещение в кавказкия регион, което включва и Армения.

"За първи път след днешния разговор виждам реална възможност за диверсификация", отбеляза Борисов, визирайки броженията у нас за зависимостта ни от руските доставки на газ. Става въпрос за транспортиране на втечнен газ с танкери през Черно море от каспийския регион до пристанищата във Варна и Бургас. "Грузия пък ще черпи ресурса по тръба с Азербайджан", обясни Борисов след среща на четири очи с Ника Гилаури. Предстои детайлите да бъдат уточнени от работни групи.

Според премиера имаме добри отношения с Москва. "Ако Русия свали цената на газа - добре, ако не - ще търсим от други места", отсече той. Думите му дойдоха на фона на трудно договореното само преди няколко дни в Москва поевтиняване на руския газ с 11,1%.

На въпрос към грузинския му колега трябва ли еврокомисията да съфинансира общите ни енергийни проекти, след като настоява за диверсификация в региона, Гилаури бе категоричен, че такъв проект трябва да бъде приветстван и подпомаган от Брюксел Борисов пък добави, че понеже проектите били рентабилни, те биха привлекли и частни инвестиции. По думите му обаче ако каспийският газ текне към България, той ще отива при предприятията, които сега замърсяват въздуха, за да можем да изпълним критериите за намаляване на парниковите газове, а не за евентуалната газова централа, която ще се строи в Белене.

Двамата премиери са обсъдили още електропреносната мрежа, която Грузия до края на годината трябва да е изградила с Турция. Тъй като в момента Тбилиси строи 15 водни електроцентрали, то идеята била чрез двустранни договори да пренасяме този ток към Европа.

"Дори само една от тези много на брой теми да намери реализация, ще има полза за двете държави с десетилетия напред. Имаме какво да договаряме", заключи Борисов. Той отбеляза, че скоро предстои среща във формат финансовите и икономическите министри на двете страни. За нея щяла да спомогне и дружбата между вицепремиера Симеон Дянков и грузинския премиер Ника Гилаури.

По отношение на влизането на Грузия в ЕС и в НАТО пък Борисов отново заяви пълната ни подкрепа и то в навечерието на срещата на върха на алианса този месец в Чикаго.

Късно снощи премиерът се срещна и с президента на Грузия Михаил Саакашвили.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.04.2012 г.
0
 
 
Мечти, мечти... Няма големи и малки, има достойни и жалки.
Aнонимен
на 02.04.2012 г.
0
 
 
Когато гущерът види зор ,си прегризва опашката Южна Осетия и Абхазия.Но ,доколкото се разбра ,все още Грузия не разполага с пристанища и инсталация за транспортиране на втечнен газ , а и дали ще има доставки от Азербайджан е въпрос на възможности и газопреносна мрежа.Всичко е в бъдеще време,малко като комунизма-всъщност обещания на " бивши " комунисти.
на 02.04.2012 г.
0
 
 
Как Грузия ще стане член на НАТО?Със Абхазия и Южна Осетия или без тях?Ако е със тях,на територията на страна-членка на НАТО ще има руски войски.Ако е без тях,признава тяхната независимост.Ха сега де!?!?!?!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: