Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Всяка община с тарифа за извънградско такси
Автор: Екип Ruse24.bg 10:27 / 08.09.2011Коментари (0)294
© Ruse24.bg
Тарифите за извънградско возене с такси се определят по твърдата формула: определената от всяка община цена за пробег на километър, умножена по 1,5. Това съобщи шефът на автомобилната администрация Валентин Божков. Това означава, че ако по тарифа едно такси взема 1 лв./км, извънградското не може да е повече от 1,5 лв. По този начин общините с най-скъпи таксиметрови услуги, където тарифата е по 3 лв./км, извънградското возене ще е по 4,5 лв. и водачът няма да има никакъв интерес да изключва таксиметровия апарат, коментира Божков.

Наредба 34, която въвежда промените в начините за извършване на таксиметров превоз е вече готова и предстои да бъде обнародвана, допълни той. Една от ключовите цели на промените е премахването на практиката при извънградски превоз да се определя твърда цена между клиента и водача и таксиметровият апарат да остава изключен. Така дори редовни компании на практика извършваха черни курсове. Клиентът беше длъжен да плати и обратния курс, дори водачът да се връща празен. Според новите правила, ако таксито е напуснало общината, на чиято територия има разрешение за дейността си, то може да се върне или със същия клиент, като таксиметърът остава включен през цялото време, или празен, без право да вземе друг клиент.

Според дискусиите първоначално бе предвидено всяко такси да може да вози клиенти по извънградски маршрути само в рамките на общината, в която е получило разрешение за таксиметрова дейност, но тъй като е преценено, че клиентите няма да спрат практиката да се возят с такси, което е маскирано като неработещо от единия до другия край на България, формулата за цена ще е валидна независимо от дължината на пробега.

Божков обясни, че оттук насетне стикерите с цените върху стъклото на такситата ще показват три тарифи: дневна, нощна и извънградска. В правилника цената за возене на километър е обвързана с тази за повикване и престой. Ако возенето е 60 ст. на километър, началната такса не може да е повече от 50% по-висока от стойността на километър, т.е. 90 ст. Стойността на минута престой може да е до 50% от цената за километър, т.е. 30 ст.

В нововъведенията е разрешението за таксиметрови коли да се използват миниванове, като така се увеличава комфортът на пътниците и пространството за събиране на багаж.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: