Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Въпреки кризата инвестициите у нас през 2010 г ще скочат с 10%
Автор: Екип Ruse24.bg 13:02 / 28.02.2010Коментари (0)360
Напук на кризата преките чуждестранни инвестиции към страната ни бавно започват да се оттласкват от дъното и дори да бележат ръст. За миналата година те достигат 2,9 милиарда евро, а още при следващите изчисления на статистиката се очаква да доближат почти 3,2 милиарда евро. Прогнозите за тази година са още по-обнадеждаващи, защото експертите предвиждат ръст от 10% при инвестиционните потоци. Парадоксално съживяване на интереса на инвеститорите се очаква при най-тежко ударените от кризата сектори.

"Интересно е, че преобладаващите инвестиции са във финансовите услуги, недвижимото имущество и търговията като цяло и производството" - разкри Стоян Сталев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

Напук на очакванията, ръст на инвестициите се предвижда дори в туризма. "Презастрояването продължава да създава проблеми за инвеститорите, но при добро планиране и диверсификация - ръст може да има при зимния, планиснкия туризъм, СПА - туризма" - каза Сталев. Пречки пред инвеститорите у нас все още създават тромавата администрация и лошата инфраструктура. Двойното намаляване на праговете за насърчаването на проекти обаче вече дава положителни резултати. По думите на Стоян Сталев българските фирми проявяват повишена устойчивост по време на криза, все още не изпозлваме добре фондовете за иновации, за технологии.

Холандия, Германия, Австрия и Кипър оглавяват класацията на чуждите инвеститори в България. Заради кризата в южната ни съседка, все повече стават и гръцките вложители у нас. Интересът е насочен традиционно към земеделието и хранително вкусовата промишленост, а очакванията са най-голям ръст да има при услугите, транспорта и възобновяемите енергийни източници.

Източник: Ekipnews







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: