Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Въвеждат тарифа и за такси извън града
Автор: Екип Ruse24.bg 09:03 / 22.08.2011Коментари (1)273
© Ruse24.bg
Министерството на транспорта слага край на шашмите на таксиджиите при превоз на пътници извън града. Това ще стане чрез въвеждането на тарифа на жълтите коли за транспорт между две населени места в съответната община, каквато в момента липсва. С изменения в наредбата за таксиметровите шофьори изрично се посочва, че цената за километър пробег извън града може да се увеличи с не повече от 50% от определената тарифа за превоз в населеното място. Така ще се прекрати практиката бакшишите да изискват двойно или тройно повече пари като на практика карат пътниците да им платят и празния курс на връщане.

Липсата на регулация сега позволява на таксиметровите компании или да не посочват цена за превоз извън града, или да обявяват, че тя е по договаряне, което отваря широко врати за злоупотреби. Новите разпоредби обаче задължават таксиджията да впише на предното стъкло и таксата за извънградски транспорт и да превключи ръчно пред пътника апарата си на нея, веднага след преминаване на табелата на града.

Промените в наредбата допълват поправките в Закона за движение по пътищата, насочени срещу така наречените копърки, които возят на изключително високи тарифи.

Със закона се въведе задължението всяка община да определи таван за таксиметровите услуги, тъй като много разсеяни граждани не обръщаха внимание на изписаната на предното стъкло цена и бяха буквално обирани с баснословни суми. Най-често копърките търсеха жертвите си по автогарите. Точно там причакват и много бакшиши, които изключват апаратите си и предлагат превоз до съседното населено място на цената на автобусния билет, с което пък ощетяват държавната хазна. Съществува и практиката граждани сами да предлагат услугата на същата тарифа, като на връщане от работа събират от автогарата хора, които се прибират към същия град и така си избиват парите за бензин. Трудно обаче може да се накаже подобна незаконна дейност, тъй като няма и как да се докаже, че съответният човек е качил в личния си автомобил непознати хора срещу заплащане.

Друга поправка в наредбата на транспортното министерство пък предвижда освен в жълто, такситата да могат да се боядисват и в зелено. Това ще става обаче само за електрически или хибридни автомобили.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Министерството на транспорта първо да вземе да провери "Лицензираната" фирма Юнион Ивкони как ежедневно не си изпълнява поетите задължениея и редовно не изпълнява курсове, пък тогава да гони такситата. Докога хората ще се чудят с какво да се придвижат до София и обратно? Никой не мисли за обикновения гражданин, всеки гони някакви интереси.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: