Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Възможно ли е България да получи спешно пари от кризисния резерв на ЕС?
Автор: Екип на Ruse24.bg 17:00 / 18.07.2024Коментари (0)968
©


Страната се раздира от пожари, които поглъщат стотици хиляди декари обработваеми земи, пасища и гори. Унищожени са кошери, техника, храна за животните. Заради подобни неблагоприятни климатични явления с безпрецедентен мащаб Европейската комисия (ЕК) обяви, че ще подкрепи със средства от кризисния земеделски резерв на ОСП пострадали земеделски производители от Чехия, Австрия, Полша и Португалия.

Четете още: Важно за земеделските стопани в засегнатите от бедственото положение райони

Каква е възможността България да подкрепи и своите стопани със средства от кризисния резерв по подобие на колегите от другите страни членки, питат в писмо до земеделския министър Георги Тахов от Българска аграрна камара (БАК), и настояват страната ни да инициира съответната възможна процедура пред ЕК.

Нека припомним, че на 9 юли Комисията предложи да се мобилизират 77 милиона евро от земеделския резерв за подпомагане на фермери от секторите на плодовете, зеленчуците и виното в Австрия, Чехия, Полша, както и португалски винопроизводители, изправени пред сериозни пазарни сътресения.

Разпределят се 10 милиона евро за Австрия, 15 милиона евро за Чехия, 37 милиона евро за Полша и 15 милиона евро за Португалия. Тези държави могат да допълнят подкрепата от ЕС с до 200 % национални средства.

През пролетта на тази година Чехия, части от Австрия и части от Полша бяха засегнати от студове, които след необичайно ниските температури през март засегнаха значително овощните градини и лозята. Допълнителни щети в Полша нанесе и градушка. 

Националните власти ще разпределят помощта директно на фермерите, за да ги компенсират за техните икономически загуби. Австрия, Чехия и Полша ще трябва да уведомят Комисията относно критериите за изчисляване на индивидуалната помощ, планираното въздействие на мярката, нейната оценка и действията, предприети за избягване на нарушаване на конкуренцията и свръхкомпенсация.

Междувременно винопроизводителите в Португалия страдат от пазарен дисбаланс, който може да се превърне в продължителна и по-широка криза. Настоящото безпрецедентно натрупване на запаси в Португалия е причинено от намаляване на продажбите на червено вино, съчетано с увеличение на производството през миналата година. 

Пакетът за подкрепа, представен от Комисията, ще финансира временна кризисна дестилация в тази страна, за да се премахнат някои от количествата, които в момента са в излишък, и да се балансира пазарът. За да се избегне нарушаване на конкуренцията, алкохолът, получен чрез дестилация, може да се използва само за промишлени цели, като дезинфекция, фармацевтични и енергийни цели. 

Националните власти могат да разпределят помощта на винопроизводители, винарски кооперации, дестилатори и винарски предприятия и ще определят правилата за кандидатстване за подпомагане. Очаква се Португалия да уведоми Комисията за прилагането на мярката, по-специално за количествата вино, изтеглено от пазара за всеки регион.

Плащанията на земеделските стопани за спешната финансова подкрепа за Чехия, Австрия и Полша трябва да бъдат извършени до 31 януари 2025 г., а подкрепата за бенефициентите в Португалия трябва да бъде изплатена до 30 април 2025 г.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: