Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Зам.-министър Мундров: Данните ще играят все по-голяма роля в превенцията и пътната безопасност
Автор: Екип Ruse24.bg 11:18 / 02.10.2023Коментари (0)313
© БГНЕС
Събирането на данни ще ни позволи да се сдобием с достатъчно информация, която да превърнем в знания, така че да увеличим безопасността на движението по пътищата. Това заяви заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров по време на откриването на кръгла маса на тема "Качеството на данните – определящ фактор за ефективни действия за безопасност на движението по пътищата", съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление. 

Събитието бе организирано от Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата“ в края на миналата седмица.

"Систематизираните данни от различните източници в транспортния сектор са сериозна основа за подобряването на пътната безопасност, а днес информация се събира не само от автомобилите, а дори от пътната настилка", коментира още Мундров.

По думите му от години информацията за пътната обстановка играе важна роля в стремежа за намаляване на инцидентите, а в бъдеще интеграцията на всички системи за данни ще има голямо значение за пътната безопасност. Своевременното предупреждаване на участниците в движението за опасни ситуации, като например временно хлъзгав път, намалена видимост, закъсали превозни средства и произшествия, може и днес да предотврати произшествия и да ограничи последствията. "Данните и техният потенциал за иновации и генериране на стойност се превръщат във водещ приоритет за Европейския съюз. С приемането на Европейската стратегия за данните през 2020 г. и на Акта за управление на данните през 2022 г. стремежът на ЕС е да се утвърди като водещ фактор в тази област", информира заместник-министърът на електронното управление.

Валентин Мундров подчерта, че България също насочва усилия в тази насока. С приетите съвсем наскоро промени в Закона за електронното управление правомощията на министъра на електронното управление се разширяват, като обхващат и провеждането на държавната политика в областта на създаването, съхранението, управлението и споделянето на данни. "С тези законови изменения също така става възможно връчването на актове за установяване на административни нарушения, електронни фишове и наказателни постановления по реда на Закона за административните нарушения и наказания, бе припомнено в рамките на кръглата маса", каза заместник-министърът. Той уточни също, че с решение на Министерския съвет министърът на електронното управление бе определен за Единна информационна точка, а МЕУ – за национален компетентен орган за оказване на съдействие на организациите от обществения сектор, предоставящи или отказващи достъп с цел повторно използване на данните.

Експерти от МЕУ обърнаха внимание на участниците в събитието на още един важен аспект – необходимостта от изчистване от законодателната рамка на всички норми, които представляват пречка пред свободния обмен на нужните на администрациите данни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Силвио Берлускони
Стрелба по Роберт Фицо
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: