Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Зам.-министър Павлов: Свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора трябва да лежи в основата на сътрудничеството
©
"Страните от Западните Балкани разполагат със силен икономически потенциал, който с общи усилия можем да превърнем в реално икономическо развитие и да създадем условия за дългосрочен интеграционен растеж на страните в него.“ Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Николай Павлов в изказването си на състоялата се в Берлин Конференция "10 години Берлински процес - Западните Балкани като икономическа зона по пътя към ЕС“. Домакин на форума беше федералният министър на икономиката и опазването на климата на Германия Роберт Хабек. Участие в него взеха представители на страните – партньори в инициативата Берлински процес.

Заместник–министър Павлов бе категоричен, че продължаващите икономически и политически предизвикателства в международен план и действащите военни конфликти налагат да се търсят повече възможности за повишаване на привлекателността и конкурентоспособността на страните от балканския регион и приближаването им до Единния пазар на Европейски съюз. Готови сме да продължим ангажимента си с активен, видим и целенасочен диалог“, обяви заместник-министърът.

"По оценка на външни наблюдатели предприятията от ЕС са осигурили над половината  от инвестициите за региона“, съобщи Павлов и допълни, че ЕС е основен търговски партньор за страните от Западни Балкани, като обхваща две трети от общата търговия на региона.

Зам.-министърът на икономиката и индустрията потвърди, че България ще продължи да подкрепя подобряването на инвестиционния климат в страните от Западните Балкани, чрез задълбочаване на регионалното икономическо сътрудничество и премахване на пречките пред търговията и инвестициите,  за осигуряване на по-добър достъп на компаниите до пазарите на страните от Западните Балкани.

"Свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора трябва да лежи в основата на сътрудничеството, то би довело до увеличаване на възможностите за инвестиции, интегриране на Западните Балкани в общоевропейското цифрово пространство, трансформация на индустриалните сектори, оформяне на регионални вериги за стойност и интегрирането им във веригите за стойност на ЕС, подкрепа на иновациите и интернационализацията на малките и средни предприятия, както и до мобилност на младите хора в целия регион, което ще ги задържи в региона и ще намали нивото на изтичане на специалисти“, заяви още Павлов.

Той допълни, че акцент трябва да се постави и върху регионалната сигурност, резултат и от незавършения процес на интеграция на страните от Западните Балкани в ЕС, както и че усилията следва да се насочат и към активно сътрудничество за развиване на транспортните, енергийните и дигиталните връзки и реализация на повече съвместни проекти.

Берлинският процес е платформа за сътрудничество на най-високо равнище между лидерите на страните от Западните Балкани, страните от ЕС и Великобритания, с участието на гражданското общество, младежта и бизнеса в региона. Лансирана е от Германия през август 2014 г. Целта е да се подпомогне задълбочаването на икономическата интеграция на държавите от Западните Балкани, сближавайки региона с ценностите и социално-икономическите стандарти на ЕС. От присъединяването си през 2017 г., България продължава да има активна, постоянна и конструктивна ангажираност в Берлинския процес.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Български тенис
Опасен ли е популярният сред младежите в България райски газ?
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: