Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Записан разговор по GSM и таен свидетел ни пращат вече в затвора
Автор: Екип Ruse24.bg 15:26 / 25.03.2010Коментари (2)391
© Ruse24.bg
Присъди вече ще могат да се издават само на базата на данни, събрани със специални разузнавателни средства (СРС), както и чрез показания на тайни свидетели. Това приеха окончателно депутатите при второ четене на Наказателно-процесуалния кодекс. БСП и ДПС скочиха срещу това и бойкотираха управляващите, като напуснаха пленарна зала.

"Това е неофашизъм", не се стърпя червения депутат Янаки Стоилов. По думите му измененията са безпрецедентни в цялата история на България и нямат аналог в нито една друга страна. "Ако такъв текст съществуваше, даже и Георги Димитров нямаше да може да получи оправдателна присъда на Лайпцигския процес", аргументира се той от трибуната.

В кулоарите на парламента тръгна виц, че 41-ото Народно събрание се е превърнало в 41 РПУ, не се стърпя и червената юристка Мая Манолова преди нейната партия и ДПС да напуснат залата. Така тя обвини ГЕРБ, че превръщат България в полицейска държава.

ДПС също призоваха управляващите да не приемат измененията. „Не правете това, защото когато в България бъдат осъдени невинни хора, политическата отговорност ще е ваша", предупреди депутатът от ДПС Христо Бисеров.

Прокурорът и съдията да могат да назначават резервен защитник, който да се явява, когато титулярът отсъства по неуважителни причини, приеха още парламентаристите. 

БСП и ДПС скочиха и срещу този текст. Те твърдят, че вкарването на резервния защитник ще доведе до сериозни разходи на държавата. Ще завалят редица дела в Страсбург, тъй като обвинението ще може да назначава адвокат на обвиняемия. От ГЕРБ обаче защитиха текста.

Според Христо Бисеров от ДПС така ще се появи нова професия - адвокат-провокатор. "За мен това е текстът "Вишински", това е един от най-мракобесните текстове, които може да се появи в българския закон. Текст, при който обвинението назначава защитник на обвиняемия. Бил съм адвокат в един друг режим, но и тогава нямаше такова нещо", каза Бисеров. Той допълни, че има над един милион лева неизплатени хонорари на служебните защитници. И тяхното въвеждане ще затлачи още системата.

"Съдът преценява дали да назначи такъв защитник. Това става по закона за правна помощ, прокурорът или съдията изисква съответната адвокатска колегия да посочи адвокат от състава си да бъде назначен за такъв", коментира Анастас Анастасов, шеф на вътрешната комисия от ГЕРБ.

И от БСП обвиниха управляващите, че с въвеждането на резервния защитник погазват грубо основни права и свободи. "Бързината не може да бъде самоцел в наказателната система, най-бързо е било производството по времето на Сталин", каза соцдепутатката Мая Манолова.
 
Министърът на правосъдието Маргарита Попова защити въвеждането на резервния защитник. "Той ще се появи в изключителни случаи, по тежки дела, когато има опасност те да бъдат блокирани, когато някой се опитва да злоупотреби, за да наруши обществения интерес и когато някой иска да защити правата на обвиняемите за сметка на интереса на пострадалите", категорична бе тя.

Депутатите вдигнаха санкциите от 100 на 300 лева за свидетел, който не се явява да даде показания. Ако обаче има уважителна причина, глобата и принудителното довеждане се отменят.

Източник: StandartNews






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Боже прости им ,те незнаят какво вършат
+1
 
 
Браво на господа депутатите. Ако не друго, поне полагат доста усилия да ни дадат още няколко причини да се свободим с радост от камъка наречен България, който ни дърпа все по-надолу.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Земетресения в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: