Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Застрахователен брокер: Средната цена за една истинска застраховка на 150 000 лв. стойност, с включено движимо и недвижимо имущество, е 200 лв. на година - може да се разсрочи
Автор: Георги Иванов 11:12 / 26.07.2024Коментари (2)1047
©
Българите нямат добра застрахователна култура и се сключват все по-малко имуществени застраховки – в България се правят само задължителните застраховки, всички останали са пожелателни и рядко се сключват. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ застрахователният брокер Милена Петкова.

"Ние нямаме културата да осъзнаем това, че застрахователят е наш помощник и той носи рисковета върху нас самите, върху имуществото ни, било движимо и недвижимо, върху отговорността на бизнеса“.  

По думите й другата причина, поради която българите не сключват имуществени застраховки, е това, че обикновено се сключват застраховки с непълни покрития, защото са на ниска цена, като основният пакет включва пожар, експлозия, имплозия, наводнения от природни бедствия, удар от превозно средство. "И ако се случи нещастен случай, съответно застрахователят отказва да ги обезщети и те вече губят смисъл и се отказват от застраховането“, посочи тя.

Застрахователния брокер посочи, че средната цена за една истинска застраховка на 150 000 лева застрахователна стойност с включено движимо и недвижимо имущество е 200 лева на година, като сумата може да се разсрочи на вноски. Според нея е важно е да се отбележи, че много по-логично е да се застрахова имуществото на пазарна стойност, а не на данъчната оценка, която е в пъти по-ниска, защото ако възникне проблем, реално се губи пазарната стойност.

"При тотална загуба на имуществото застрахователят плаща до 75%, максимум 80% от застрахованото имущество. Затова е много важно да застраховаме на пазарна стойност, не на данъчната оценка. Дори и малко завишена пазарната стойност е окей, защото това би покрило вашата тотална загуба. Обаче тази застраховка струва пари – колкото по-висока цена плащате, толкова вие сте по-защитени“.  

За нея за да си наистина защитен, трябва да покриеш максимален брой рискове в застрахователната си полица:

"Задължително трябва да поискат защита от земетресение и късо съединение, които в някои от компаниите този риск е допълнителен. Да, това струва допълнителни пари, но има смисъл да го имаш“, категорична е тя.

Според Милена Петкова липсата на повече информация е може би част от проблема с ниската застрахователна култура на българите, като даде пример с много по-добре уредените нормативно процеси в държави от Западна Европа, където застраховката е задължителен атрибут от придобиването на даден имот.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Истината е по средата - застрахователите никак не обичат да плащат. А че бай Ганьо не иска да се застрахова си е негов проблем.
Aнонимен
на 26.07.2024 г.
0
 
 
Те обичат да мрънкат като белята стане и все някой да им е виновен...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: