Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Затягат контрола над аптеките, антибиотиците - само с рецепта
Автор: Екип Ruse24.bg 10:03 / 01.04.2009Коментари (0)395
© Ruse24.bg
Затягането на контрола върху изискването да имаме рецепта, когато отиваме в аптека предизвика остри реакции. Според хората е изключително неудобно всеки път да търсим личния си лекар, за да си купим някои често употребявани болкоуспокояващи.

Вчера от Фармацевтичния съюз уточниха, че всъщност няма промяна в списъците на лекарствата, които могат да се купят без рецепта и които се продават само по лекарско предписание.

Въвежда се по-строг контрол на аптеките, защото за по-голям оборот много от тях досега продаваха свободно медикаменти, които всъщност трябва да са с рецепта.

Ако досега пациент сам си е назначавал лечение с антибиотик и го е купувал без рецепта от аптека, с влезлите в сила нови правила, фармацевтът ще откаже да му продаде лекарството.

"Рецепта ще се изисква само за тези лекарствени продукти, в разрешението на които изрично е описано, че е необходима такава. От друга страна няма промяна нито на количеството на лекарствата, които са по рецепта, нито на тези, които са без рецепта", заяви Габриела Вутева.

Сред медикаментите, отпускани без рецепта, са витамини, някои болкоуспокояващи и лекарства, за които се знае, че не крият сериозен риск за здравето.

"Повечето лекарства, които са за хронични заболявания, са рецептурни. Това са повечето лекарства за сърце, за неврологични заболявания. Най-добре е, ако човек пие едно лекарство да отвори листовката на медикамента или върху кутията да види - там ясно и точно е написано- отпуска се без лекарско предписание или с лекарско предписание", обясни Владимир Джераси.

При изписването на рецептите лекарите трябва да упоменат дали терапията е еднократна или медикаментът може да се отпусне за по-продължително лечение. При продажбата съответната аптека ще поставя печат и дата на гърба на рецептата. Тези правила са стари, но от години не се спазват, коментираха от съсловната организация.

Фармацевтите ще връщат пациенти с рецепта, ако тя е издадена преди повече от 6 месеца.

Регионалните комисии по етика и качество на съсловната организация ще следят спазват ли се правилата и при нарушения ще налага санкции.

От днес влизат в сила помените в Закона за лекарствата. Фармацевтите недоволстват, че те им забраняват продажбата на адаптирани млека и детски храни. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата коментира, че адаптираните млека се водят храни за специални медицински нужди и могат без проблем да се продават в аптеките. Забраната обхваща пюретата.

Източник: bTV







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: