Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Здравен абсурд задължава хора с ампутирани крайници да доказват състоянието си през 3 г.
Автор: Екип Ruse24.bg 15:10 / 24.01.2014Коментари (7)283
© Ruse24.bg
Здравен абсурд задължава хора с ампутирани крайници на всеки три години да доказват състоянието си пред експертните комисии. Такъв е случаят и на 48-годишния Георги Георгиев, който губи крака си при трудова злополука преди 24 години. Мъжът е безработен и разчита на пенсията си за инвалидност, която е 280 лв. на месец.

В началото на декември парите не са преведени на сметката му. "Попитах Националния осигурителен институт и те ми казаха, че е изтекло ТЕЛК решението, затова ми е спряна пенсията", обясни Георги.

В продължение на две седмици мъжът всеки ден пътува от селото си до София, за да прави изследвания. В средата на януари се явява пред ТЕЛК. Лекарите определят 75% нетрудоспособност заради ампутиран крак и 20% заради високо кръвно, но експертизата е за срок от три години.

"Попитах, защо не пише "пожизнено". Може би се надяват кракът да ми порасне. Не знам", коментира Георги.

Източник: btv







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.01.2014 г.
-1
 
 
Нищо ненормално няма в случая.Господина много добре знае,че трябва да се явява на комисия през три години,защото го е правил до сега поне 5 пъти очевидно.Вероятно господина е под 65 г.възраст-т.е. в трудоспособна възраст,затова го викат.Като навърши 65 решенитео ще стане пожизнено предполагам.Вместо да се радва,че му е организирана възможност за наблюдение и изследване на здравословното му състояние макар и през три години се оплаква.ТЕЛК значи трудово-експертна лекарска комисия-т.е.освен здравословно стояние се оценяват и факти свързани със трудоспособността.Затова при организирането на дейността влизат в съображение закони и наредби свързани със Кодекса на труда,социалното и здравно осигуряване и т.н.т.ТЕЛК комисиите са препълнени защото са принудени въз основа на наредба на социалното министерство да освидетелствуват трудоспособността на хора в нетрудова/пенсионна възраст/.Би трябвало в ТЕЛК/организиран от МЗ/ да се явяват само хора в трудоспособна възраст.За тези в надтрудоспособно възраст социалното министерство да си организира каквито си иска комисии.
Aнонимен
на 25.01.2014 г.
+1
 
 
А после коментират,че ТЕЛК са препълнени и не могат да обслужват болните навреме. След минаване на кимисия се чака с месеци за обжалване,обработка на документи от НОЙ и чак тогава ти идва пенсията. Може би законодателят си е направил сметката да спечели някой лев от болните хора. Вината не е в ТЕЛК, изпълнители на наредбата а в "умните"глави които са я измислили.
Aнонимен
на 24.01.2014 г.
+2
 
 
Не само тез без крайници,а и глухите също са с определен срок-погледнеш и станало чудо-взели,че прочули:(
+4
 
 
и на телк и на онези създарми от социално подпомагане (бараките на кукуш) .... и на тях майките им са ....... (расисти мръсни българомразци)
+7
 
 
Диабетиците са на същото дередже. Изведнъж ще им се оправи панкреаса и ще почне да произвежда инсулин. В тая територия тука (вече не сме и държава) всичко е цирк и корупция.
егати новия облик-мн.е мрачен
на 24.01.2014 г.
+6
 
 
Не само при Георги е така,а при всички с ампутирани крайници.Комисиите гледат да не би те да са пораснали наново и затова ги викат на 3 години-и това ако не е малоумщина,здраве му кажи!!! Хората с хронични заболявания също ги викат през определен период-може случайно да са оздравели от нелечими болести,като диабет например!!! Поредната недомислица за сметка на хората!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: