ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Житният режим започва на 18 февруари | ||||||
| ||||||
Идеята за житен режим възниква малко след създаването на Школата от Учителя, но корените за това се крият назад далеч в древността. По време на зимните месеци и особено покрай множеството празници около Нова година организмите ни натрупват излишни килограми и множество токсини. Още преди хилядолетия Фебруа Februalia, Februatio, е бил римски празник на ритуалното пречистване, който се е провеждал от 13-ти до 15-ти ден от втория римски месец (след зимното слънцестоене). Произходът му се свързва с римския бог Фебруус, олицетворяващ пречистването. По-късно този празник се включва в Луперкалия (Луперкалиите са корените на сегашния празник на любовта Свети Валентин). Някои източници свързват латинската дума за треска (febris) със същата идея на пречистване заради изпотяването. Ето какво казва Петър Дънов за режима: "Онези от вас, които имат слаб стомах или слаби гърди, които са нервни, сприхави, нека се подложат на житен режим за един, два, три месеца най-много. През това време не трябва да употребяват никаква друга храна, нито хляб, освен да дъвчат суровото жито, изчистено и измито. Ако ви се види много за един месец, направете опит за една седмица. Ще накиснете от вечерта сто грама жито във вода, ще го разделите на три равни части, ще дъвчете сутрин, на обед и вечер. Ако ви се пие вода през деня, ще пиете колкото искате. Ако бяхте се поставили на този режим от по-рано, щяхте да имате по-здрави зъби и нервната ви система щеше да бъде здрава и регулирана. Почувствате ли нещо дисхармонично от опита, спрете го.“ По принцип режимът се спазва 30 дни – 10 дни подготовка, 10 дни активно пречистване и 10 дни захранване. Ето и как точно протича активният 10-дневен детокс: Всеки ден в трябва да се консумират: 100 грама грухано жито, каквото е използвал Дънов, или лимец (съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота); 3 ябълки (за сърцето); 9 ореха (за мозъка); мед (за кръвта); минимум 2 литра преварена вода. Житото се измива много добре вечерта и с лъжица се сипва в добре запазващ топлината еднолитров термос. Залива се с вряла вода почти догоре и термосът се затваря добре, за да няма житото достъп до въздуха. На сутринта внимателно се излива от термоса само житената вода и се изпива на гладно, половин-един час преди закуска, като се добавя мед и лимон на вкус. Необходимо е тази житена вода да се задържи малко в устата, като се "дъвче“, а не да се изпива на едри глътки, защото тя представлява изключително силна и концентрирана храна. Житената вода е също и много силно лекарство, което Учителя дава за лекуване на нерви, като в този случай е необходимо да се пие 40 дни. Дневната порция жито се разпределя на три части, като е желателно след отсипване на една част, останалите части да остават в добре затворения термос. Това запазва житото в свежо и прясно състояние, а ако се отсипе всичкото сутринта и стои на открито, то се окислява от въздуха и губи от своята хранителност. При всяко ядене се приемат: съответната част от житото, една ябълка и три ореха. През първите 10 дни след режима е хубаво да се захраните, за да може организмът да се подготви за консумацията на нормална храна. Примерно меню: Закуски: Сутрин: плодове – 1 плод – ябълка, круша или портокал’ покълнало жито, накиснати орехи. Междинни закуски – 1 плод, накиснати орехи или бадеми. Салати: Салата от 1 морков, 1/2 авокадо на пюре, накиснато сурово слънчогледово семе, лимонов сок. Салата от червено цвекло и моркови, лимонов сок, накиснато слънчогледово семе, магданоз. Салата от сурово червено цвекло, ябълка, морков, посипани с накиснати семена белен слънчоглед, ситно нарязан магданоз, няколко капки лимон, без сол и без мазнина. Салата от едро настъргани на ренде морков, тиквичка, целина, червена чушка –нарязана, овкусени с лимонов сок, ситно нарязан магданоз, изкиснато сурово слънчогледово семе Супи: "Ангелска супа“ – 3 средно големи картофа – обелени и сварени цели – без сол, без мазнина и подправки. Добавен лимонов сок и пресен магданоз. Картоф, пиперка, морков, сварени във вода, без сол и мазнина, с подправки – чубрица, копър, лимонов сок. Крем супа от картоф, моркови, целина – сварени и пасирани, магданоз, лимонов сок Основни: Варени картофи, без сол и без мазнина, с морков, магданоз и няколко капки лимон |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Радина и Деян Донков отново заедно
12:12 / 01.12.2024
Спасиха изгубени и премръзнали туристи на Витоша
08:51 / 01.12.2024
"Денсинг старс" отпада
12:12 / 01.12.2024
AI баба спира телефонни измами
09:06 / 01.12.2024
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: