Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
5 признака на непоносимост към глутен
Автор: Екип Ruse24.bg 21:38 / 18.09.2024Коментари (0)298
©
Непоносимостта към глутен, известна също като нецелиакална чувствителност към глутен, може да предизвика редица симптоми, които често се припокриват с други състояния, което я прави трудна за диагностициране. Ако подозирате, че може да имате непоносимост към глутен, е важно да обърнете внимание на основните признаци, които могат да показват чувствителност към глутен. Ето пет често срещани признака за непоносимост към глутен:

Храносмилателни проблеми


Един от най-разпространените признаци за непоносимост към глутен е храносмилателното разстройство. Това може да се прояви като подуване на корема, газове, диария, запек или болки в корема. Хората с непоносимост към глутен често изпитват тези симптоми след консумация на храни, съдържащи глутен, който е протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика и ръжта. Макар че тези симптоми могат да бъдат подобни на тези при синдрома на раздразнените черва, ако те се подобрят, когато глутенът се премахне от диетата, това може да подсказва за непоносимост към глутен, пише Actualno.com.

Умора и мозъчна мъгла

Непоносимостта към глутен може да доведе до усещане за постоянна умора и мозъчна мъгла, която се характеризира с липса на яснота на ума и фокус. Хората могат да се чувстват необичайно уморени, дори и след пълноценен сън, и да изпитват трудности с концентрацията, паметта или вземането на решения. Тези когнитивни симптоми могат значително да повлияят на ежедневието, като затруднят изпълнението на задачите и поддържането на продуктивността.

Главоболие и мигрена

Честото главоболие или мигрена също могат да бъдат признак за непоносимост към глутен. Изследванията показват, че при някои чувствителни към глутен лица се наблюдава главоболие или мигрена в резултат на приема на глутен. Ако главоболието е повтарящ се проблем и са изключени други потенциални причини, може би си струва да се проучи дали глутенът може да е фактор, който допринася за това.

Болки в ставите и мускулите

Непоносимостта към глутен може да се прояви и като необяснима болка в ставите или мускулите. Този вид дискомфорт може да се появи без ясно изразено нараняване или претоварване и може да бъде придружен от скованост или подуване в засегнатите области. Възпалението, причинено от чувствителност към глутен, може да засегне различни части на тялото, което да доведе до хронична болка и дискомфорт.

Кожни проблеми

Кожни проблеми като екзема, дерматит или обриви понякога могат да бъдат свързани с непоносимост към глутен. Тези кожни състояния могат да се появят или влошат след консумация на глутен и могат да бъдат придружени от сърбеж, зачервяване или възпаление. Макар че кожните проблеми могат да имат различни причини, постоянните или нови кожни проблеми могат да бъдат основание да разгледате по-отблизо глутена в диетата си.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Новак Джокович идва в България
Борба за влияние в Близкия Изток
Природни стихии
Южна Америка
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: