ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
6 храни, които подсилват функциите на мозъка | ||||||
| ||||||
Ядки и семена Орехите, бадемите и фъстъците, както и слънчогледовите и тиквените семки са храни за мозъка с високо съдържание на протеини и омега-мастни киселини. Ядките също така включват антиоксиданти, витамин Е и други елементи, които помагат на мозъчните клетки да устоят на оксидативния стрес. Яденето на ядки е свързано с по-добра памет, по-остри когнитивни функции и по-нисък риск от невродегенеративни заболявания. Боровинки Боровинките и другите горски плодове са с високо съдържание на антиоксиданти, които предпазват от свободните радикали, което ги прави отлична храна за мозъка. Те също така помагат за предотвратяване на дегенеративни промени в мозъка и подобряване на нервното функциониране и комуникация. Пълнозърнести храни Пълнозърнестите храни осигуряват сложни въглехидрати, омега 3 и витамин B, всички от които насърчават правилната мозъчна функция. Сложните въглехидрати осигуряват непрекъснат поток от енергия, който регулира настроението и поведението, като същевременно подпомага ученето и паметта. Мазни риби Мазните риби, като сьомга, пъстърва и сардини, са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са полезни за мозъчната функция. Омега-3 образуват мембрани около всички клетки в тялото, включително мозъчните клетки, което подобрява структурата на невроните. Консумирането на мазна риба се счита за полезно за забавяне на свързания с възрастта когнитивен спад и предотвратяване на Алцхаймер. Куркума Куркумата придоби популярност със своите ползи за здравето. Куркуминът, химикал, съдържащ се в куркумата, може да премине кръвно-мозъчната бариера и се счита за полезен за подобряване на функционирането на мозъка. Освен това е мощен антиоксидант и противовъзпалително вещество, което се свързва с подобрената памет и способността за генериране на нови мозъчни клетки. Черен шоколад Какаото и черният шоколад съдържат антиоксиданти, кофеин и флавоноиди. Флавоноидите са клас антиоксидантни растителни вещества, които се считат за полезни за подобряване на паметта и намаляване на когнитивния спад, свързан с възрастта. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Преносимият климатик: "Модерна духалка" или алтернатива?
21:12 / 12.11.2024
Любим сериал се завръща на екрана
17:53 / 13.11.2024
Търсят заместник на Димо Алексиев, Ралица Паскалева под въпрос
14:33 / 13.11.2024
БМВ пламтя в квартал "Родина"
13:41 / 13.11.2024
Днес е празник, не трябва да се пътува
08:47 / 12.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: