Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Акад. Карталов: Моя мисия е възпитаването на младата публика в любов към оперното изкуство
Автор: Живко Кръстев 14:51 / 11.10.2023Коментари (0)352
©
Отзивите, които получихме на фестивала в Бавария за постановката "Валкюра", свидетелстват за признание. Артистите бяха спирани и заговаряни в хотелите, по улиците. Това е не само едно емоционално преживяване, а и равносметка какво всъщност направихме. Това каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов в предаването "Човекът на фокус" на "Фокус"

Той отбеляза, че немската публика е различна от българската, тъй като тя живее в традицията на големите опери на Рихард Вагнер. "Когато познаваш едно творчество и развиеш в себе си изисквания и критерии, тогава ставаш по-претенциозен. Те казват, че виждат един истински Вагнер, такъв, какъвто композиторът го е писал, не защото ние христоматийно и буквалистично поставяме ремарките като действие от либретото, а защото намерихме едно емоционално сливане на душата на спектакъла с душата на публиката“, обясни акад. Карталов. 

Той приема като мисия възпитаването на младата публика в любов към оперното изкуство. Така се ражда и идеята за "Концерти за бебоци“. "За да има публика утре, трябва да мислим какво посяваме днес. Ние поканихме майките да дойдат със своите дечица. Те влизат като вкъщи с децата, които лазят, докосват инструментите, забавляват се. Ние гледаме как нашата най-млада публика от "Концерти за бебоци“ отива на спектаклите на редовните детски оперни представления. След това съм виждал тези деца в голямата зрителна зала“, разказа акад. Карталов. 

Операта не може да бъде елитарно изкуство, когато излиза от рамките на сцената и извън сградата, заяви директорът на Софийската опера и балет. "Посяваме таланта на нашите артисти, оркестранти, балетисти на места, където никога никой не си е представял, че може да има опера. Например на езерото "Панчарево“ имаме постоянна лятна сцена, създадена специално за нас. "Опера на върховете“ на Белоградчишките скали – в подножието на скалите в крепостта "Калето“ се играят спектакли вече четири сезона. Отваряме театъра за публика, която няма да отиде на опера“, посочи акад. Карталов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Силвио Берлускони
Стрелба по Роберт Фицо
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: