Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ако на арматурното табло има удивителен знак – как да действаме и да се притесним ли много
Автор: Екип Ruse24.bg 13:02 / 25.08.2024Коментари (0)1138
©
Появата на удивителен знак на приборния панел пред шофьора може да предупреждава както за маловажни неща, така и да инструктира човека зад волана да спре незабавно. Ето какво означава тази "удивителна“ и как да постъпвате при нейното активиране.

Какво означава удивителният знак на арматурното табло?

Първо трябва да отбележим основното - този символ сам по себе си, без да е обвързан с конкретна икона, не означава нищо конкретно. В съвременната кола самият удивителен знак в триъгълник има за цел само да привлече вниманието към определено събитие. Водачът ще разбере какво точно се е случило, като проучи менюто на бордовия компютър. В този случай удивителен знак, вписан (или разположен до) в характерна тематична икона, показва специфични неизправности, които изискват намеса.

Обикновено цветът на символа е свързан със степента на спешност на причината, пише automedia. Жълтото се използва за уведомяване за неизправности или събития, които не изискват незабавна реакция. Но червените икони почти винаги означават незабавно спиране и забрана за по-нататъшно движение.

Удивителен знак в триъгълник

Най-често е жълто. Както бе споменато по-горе, това е универсален тип предупреждение. Обикновено паралелно с това на дисплея на бордовия компютър се показва обяснително текстово съобщение. Например "добавете течност за миене на предното стъкло“, "превишаване на зададената скорост“ и т.н. Въпреки това, при някои модели без сензорен екран, удивителният знак в триъгълника може да светне без никакво обяснение. В този случай тълкуването трябва да се търси в ръководството за експлоатация на конкретния автомобил.

Удивителен знак в кръг

Има и допълнителни полукръгли линии отстрани на кръга. Този символ показва проблеми със спирачната система. Жълта икона може да означава счупване на сензора за износване на накладките, проблеми със системата за разпределение на силата на спиране или грешка в ръчната спирачка. Същата червена икона означава критично ниво на спирачната течност или друга грешка в спирачките, която изисква незабавно спиране.

Удивителен знак и знак "волан“

Показва проблеми с кормилното управление. Жълтият индикатор ще светне при загуба на връзка (например след изваждане на батерията), а червената светлина ще светне, ако има сериозна грешка - например повреда на електромотора на усилвателя или недостатъчно ниво на течността , ако е с хидравличен усилвател.

Удивителен знак в зъбно колело

Така се показват проблемите в автоматичната скоростна кутия. В жълто диагностичната система може да ви уведоми за прегряване на трансмисионната течност или преминаване към авариен режим. Сериозна грешка в скоростната кутия ще бъде обозначена в червено - например повреда на блока за управление или на някой от задвижващите механизми.

Удивителен знак в гумата

Съобщава за повреда в системата за следене на налягането в гумите или спад на налягането в едно от колелата. В първия случай индикаторът ще стане жълт - например, когато стойностите след смяната на гумите не са зададени. Водачът ще види подобен знак и в случай на спукване на някоя от гумите. Ако цветът на индикатора е червен, това може да означава неизправност на системата за следене на налягането в гумите (TPMS). Въпреки че, разбира се, това не се отнася за критични повреди.

Удивителен знак в триъгълник с кръгла стрелка около него

Обикновено се предлага само в жълто, защото е свързано с подсистема - като всяка добавка за електронна спирачка, и ви позволява да продължите да шофирате. Показва неизправност на стабилизиращата система ESP.

Удивителен знак и знак на скоростомера

Почти винаги светва жълто, като показва проблеми с работата на круиз-контрола.

Удивителен знак в електрическа крушка

Обозначава се в жълто и показва изгоряла лампа за външно осветление. Алтернативен вариант е грешка в блока за управление на осветлението. Това често се случва на тези, които обичат да инсталират евтин ксенон в стандартна оптика.

Какво да направите, ако на арматурното табло има удивителен знак

Всичко зависи изцяло от ситуацията. Нека ви напомним още веднъж, че по правило производителите разделят индикацията на предупредителните символи по цвят. Жълтото се използва за уведомяване за неспешни повреди и повреди. Червеното е за критични грешки, които изискват незабавно спиране.

Разбира се, винаги има изключения. Така системата за следене на налягането в гумите може да напомня за себе си в червено. А прегряването на трансмисионното масло, което е много по-сериозно, може да бъде обозначено с жълта икона.

При съвременните машини обаче степента на опасност на ситуацията се дублира чрез пряка индикация. Например, въпреки жълтата "предавка“, може да се появи съобщение като: "Прегряване на трансмисията“. Спри!“

Трябва да сте наясно, че има много опции за предупреждения под формата на удивителен знак и всеки производител може да ги използва по свой начин. По-горе посочихме основни тълкувания на най-типичните символи, но ако се съмнявате, по-добре е да не изкушавате съдбата, а да спрете отстрани на пътя, да изключите двигателя и да вземете ръководството с инструкции от жабката или да се заровите в интернет, където да откриете обяснение.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Космическа надпревара
Зима 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: