Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ако прекалявате с тази подправка увеличава риска от рак
Автор: Екип Ruse24.bg 17:44 / 13.05.2024Коментари (0)1000
©
Ново изследване може да ви накара да се замислите преди да посегнете към солта. Диетолози от Центъра за обществено здраве към Виенския университет установиха, че хората, които добавят сол в повечето ястия, имат 41 процента по-голям шанс да развият рак на стомаха, отколкото тези, които рядко използват подправката. 

Предишни изследвания, проведени в Китай, Япония и Корея, свързват солената храна с повишен риск от рак на стомаха, но това е едно от първите, което показва връзка сред жителите на западните страни. 

"Нашето изследване показва връзка между честотата на добавена сол и рак на стомаха, дори в западните страни", казва водещият автор Селма Кронщайнер-Гичевич, диетолог от Виенския университет.

Въпреки че австрийското проучване е само наблюдателно, по-стари изследвания показват, че излишната сол може да разяде защитната лигавица на стомаха, причинявайки увреждане на тъканите, водещи до ракови мутации. Както алкохолът, така и пушенето увеличават риска от рак на стомаха. Идеалното е да се консумират по-малко от 1500 mg натрий на ден. 

"Може да изглежда безобидно да добавите малко сол за вкус, но постоянното прекаляване с количеството сол може да бъде вредно“, пишат изследователите в заключението си. Изследователи от Виенския университет изследваха база данни от 471 144 възрастни във Великобритания. Те установили, че за период от 11 години хората, които консумират най-много сол, са имали 41% по-голяма вероятност да развият рак на стомаха, отколкото хората, които рядко са я добавяли към храната си. 

В противен случай консумацията на алкохол и тютюнопушенето допринасят значително за риска от развитие на рак на стомаха, според Американското онкологично дружество. Ако бъде открит навреме, ракът на стомаха има висока степен на преживяемост. Някои ранни симптоми включват: подуване на корема, стомашни проблеми и лошо храносмилане, пише actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2025
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: