Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Банско се превръща в "сцена на открито" с най-добрите филми от Банско филм фест 2023 година
Автор: Ливия Кукова 15:27 / 22.07.2024Коментари (0)1014
© Община Банско
По традиция, и тази година Банско филм фест ще покаже под звездното небе на град Банско и Пирин планина селекция от най-добрите планинарски, приключенски и екстремни филми през последната година. Това ще се случи на 25, 26 и 27 юли на централния площад "Никола Вапцаров“, прожекциите с вход свободен започват в 21:00 часа. Това съобщи в интервю за "Фокус“ Натали Петрова, организатор на събитието. При дъждовно време прожекциите ще се проведат в Голямата зала на Читалище "Никола Вапцаров“. Входът е свободен.

"Международният кино фестивал на планинарското и приключенското кино и съответно кино панорамите, които организираме след всяко издание, нямат аналог. Както всяка година, така и тази, очакваме публика от цялата страна и съседни държави, на лятната ни кино панорама, с която завършва турнето на лятната ни кино панорама“, каза още тя.

В програмата на фестивалния филмов маратон зрителите ще се докоснат до най-доброто от световното приключенско, планинарско кино с 11 филма от Полша, Италия, Австрия, Франция, Исландия, САЩ, Великобритания, България, Канада и др. Ще се пренесат с главните герои в най-отдалечените точки на Планетата от Гренландия до Мароко, от Каракорум до Бафинова земя.

Акцент в програмата е филмът с награда на Община Банско - "По стъпките на Карим“, за първия женски отбор по алпинизъм в Балтистан - държава, в която жените рядко имат възможност да решават сами какво да правят с живота си. Програмата ще завърши с филма "Гранд Каньон“ - история за преминаването на най-екстремната река Колорадо, на чийто фон буйните води на бързеите разкриват древната история на Земята.

Лентите в програмата на "Лятна филмомания под звездите 2024″ представят още много уникални кадри и герои - най-известните приключенци в света. В продължение на три дни филмовото изкуство ще представи природа, история, приключения, пътешествия, ски, алпинизъм, катерене, парапланеризъм, колоездене, каяк и др.

"Говорим за филми, които не само ни пренасят на най-трудно достъпните и екзотични точки на планетата, но и те са своеобразни уроци по история и география. Всички знаем къде се намират Хималаите или Гранд Каньона, но чрез историте, които ни разказват лентите, научаваме не само географията, но и опознаваме силата на човешкия дух. Научаваме, че битката с природните стихии не е най-страшна, а тази със собствените ни страхове“, прибави Натали Петрова.

Интересен факт е, че голяма част от филмите и героите, които ще бъдат представени по време на лятната панорама, са били гости на Банско филм фест, припомни организаторът на събитието. Тя добави, че вече са ясни и датите на предстоящото издание на "Банско филм фест 2024 г.“, което ще бъде 23-то.

"И тази година публиката ще има привилегията да се срещне с българските и световни най-големи приключенци, алпинисти и други. Ние представяме между 80 и 100 ленти, които са премиерни. Ще има десет изложби и нещото, с което се гордеем и което не се случва никъде по света, е Детската ни научно-образователна и спортна програма с 18 лектори, открити уроци, състезания и други. 23-то издание на кино фестивала ще бъде в периода 20-24 ноември, а между лятната кино панорама и Банско филм фест, в София от 17 септември започват традиционните презентации, които организираме вече 20 години“, допълни Натали Петрова.

В изминалото 22-ро издание на "Банско филм фест“ през 2023 година бяха представени над 80 филма от 135 държави.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: