Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Боян Лефтеров: Станах шампион на 6000 метра кънтри крос в Гьотеберг без специална подготовка
Автор: ИА Фокус 16:57 / 29.08.2024Коментари (0)974
© Фокус
Без специална подготовка станах шампион на 6000 метра кънтри крос в Гьотеборг, сребърен медалист на 5000 метра и медал на 1500 метра от това световно първенство. Участваха около 80 души от които завършиха 60 човека в две възрастови групи до 70 и 75 г. Трасето в Гьотеборг не беше тежко, дори беше сравнително леко. Когато имам възможност ходя в Южния парк да бягам, където трасето е по-трудно. Това каза за предаването "Животът на фокус" на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова световният шампион на крос кънтри 6000 м от Гьотеборг Боян Лефтеров.

 

Според него важно е човек да разпредели силите си в състезание по леката атлетика. Сменя темпото в ежедневното бягане, за да се възстанови. Познава добре тялото си и най-доброто възстановяващо средство за него е медовината, която се състои от един лимон, литър хубава вода и 2-3 пълни лъжици мед, аерира се и се консумира. Ползва хубава вода от с. Сопица, Брезнишко, където има пчелин. Запалва се по пчеларството покрай неговия тъст. Пчелите го връщат в атлетиката поради проблеми с ахилесите и колената и когато започват да го жилят, той понася ужилванията им и след година-две спират да го болят коленете и ахилеса. Тогава осъзнава, че пчелите са неговите физиотерапевти, те му носят спокойствието, когато се грижи за тях и аромата, който излъчват. "Истинският мед се захаросва, но за да се приведе отново в течен вид се разтопява на не повече от 45  градуса на водна баня. Ако се повиши температурата престава да бъде мед, защото се разрушават ферментите и биологчно активните вещества на меда", сподели Боян Лефтеров.

 

Миналата година е пробягал берлинския маратон, който е 42 км и 195 метра за около 2 часа и 57 минути. Заради травми се отказва за кратко от леката атлетика, но ги преодолява със специални подготовки. Неговата тактика на състезания е да не тръгва бързо, тръгва по-бавно от средното темпо, критичният километър при маратоните е 30-35 км. Има зад гърба си 15-20 маратона, ако има възможност всяка година си избира по един маратон, в който да участва. Сега може би ще отиде в Букурещ на поредния маратон. Той е един от най-отдадените и пристрастени български ветерани. Има много рекорди от 65 до 70 г., всички балкански рекорди от 800 м до 42 195 м са негови. Обича леката атлетика, тя му е в кръвта. Вълнува го всяка една дисциплина от атлетиката и участието на българските атлети в тези дисциплини.

 

"Догодина в Португалия има европейско мастър първенство по лека атлетика, но не зная още дали ще участвам. Много е важно човек да бъде спокоен преди състезание, да не прегаря предварително. Физическата ти подготовка може да е много добра, но ако мислиш само за състезанието, за стратегия и тактика и не се наспиш преди състезанието - прегаряш, губиш сили, не можеш да се реализираш на 100%. Преди състезание се наспивам хубаво, не взимам лекарства, но пия чаша прясно мляко с мед. Сутрин ставам много рано към 05.00 ч. В България има много таланти във всякакви спортове, но не зная дали вървят по утъпкания път, по който трябва да вървят. Не е нужно да се избира стръмен път, а да вървят по пътя, по който са вървели много преди теб. Важно е да има постепенно развитие, един талант може да се забележи в най-ранна възраст, ако веднага започне да гони резултати, по-добре го отпиши. Посещавам държавните атлетическите първенства, когато имам възможност. В последно време на тези състезания има много малка конкуренция и слаби резултати", заключи Боян Лефтеров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: