Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Бульон трезве – най-добрата рецепта срещу махмурлук
Автор: Екип Ruse24.bg 14:27 / 26.12.2023Коментари (0)2424
©
Едва ли има човек, който не е осъмвал след бурна нощ с натежала глава. Махмурлукът не е шега работа – безкрайно мъчение след шока на организма от алкохола. Но народът на всичко е намерил колая, няма шуптящи таблетки, няма тонизиращи напитки от рекламите – истината е в бульона трезве.

А сега сериозно. Киселото зеле, традиционна за нас зимнина, е хитът на зимата. То е полезно, но не по- малко полезен е сокът, в който то ферментира.

Доказано е, че една чаша зелев сок на гладно действа очистително, балсам е за стомаха и е прекрасен тоник за тялото. Като участник в бульона трезве – той ( и не само той) просто е идеалното средство срещу махмурлук.

Всички продукти в тази зимна супа действат оптимално не само за синдрома "На другия ден", а и на целия организъм през зимата. Зелевият сок съдържа витамин С, К, антиоксиданти и пробиотици. Червеният пипер също е шампион в категорията на витамините, отново – най- вече на витамин С. Празът е богат на фитонциди – естествени унищожители на микроби. А ако ще ги правим както трябва, с люта чушка, трябва да знаем, че лютото съдържа витамин С повече от лимона, който незаслужено е коронован лидер в това отношение. Всички те заедно работят в една посока – повишаване имунитета ни през зимата.

Приготвянето на бульон трезве е фасулска работа, стига да разполагате с добре ферментирал зелев сок, директно от бидончето.

Нарязваме праза на ситно, както и червения лук. Може да отделим дори от лука само червените люспи, защото той е по- скоро с естетична функция.

На сух тиган много внимателно, на не много силен котлон, препичаме мляния червен пипер. Моят е от сушени това лято чушки и съм го смелила с мелничка.

Махаме пипера когато започне да замирисва на печена чушка. Много трябва да следим да не го препечем и да загорчи. В никакъв случай не бива да променя цвета си. 2-3 минути са достатъчни, пише Hera.bg.

На негово място в тигана слагаме сухите чушки и ги препичаме и тях, да замиришат и поизсъхнат. Трябва да станат почти трошливи, но не съвсем – да могат да се режат.

Изсипваме праза, червения лук в зелевия сок, двете лъжици олио и разбъркваме.

Посипваме с мляния пипер и, ако ще сме докрай верни на рецептата, нарязваме на ленти лютата чушка, като внимаваме вътре да не попаднат семките.

Сервираме и това е - вкусно и много полезно.

Още по темата: общо новини по темата: 313
12.10.2024 »
07.10.2024 »
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
12.01.2024 »
предишна страница [ 1/53 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
Основният ремонт на Дунав мост
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Водна криза
ДАНС и Жандармерията влязоха в Онкологията във Враца
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: