Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Даниел Дуков: Маратонът е доста тежка дисциплина
Автор: Екип Ruse24.bg 12:22 / 09.08.2024Коментари (0)860
©
Маратонът е доста тежка дисциплина. Ако искаш да се занимаваш професионално, да участваш на високо ниво и да постигаш добри резултати, трябва да правиш много лишения и много тренировки, с много отдаденост. Това каза Даниел Дуков – спортен директор на Софийския маратон, организатор на L'Etape България от Tour de France, председател на Спортен клуб "Спорт за всички – София и Европа“, в предаването "Животът на фокус“ на Радио "Фокус“ с водещ Ася Александрова.

В детските си години той се запалва и дълги години практикува спортното ориентиране, което по думите му развива и физическите, и умствените качества. Участва в много състезания от световен характер. В последствие се насочва към леката атлетика и бягането на дълги разстояния. Годишно в тренировки минава около 7-8 хиляди километра, а дневно – около 30-35 км.

"По време на бягането мислиш за това как бягаш, как спазваш темпото, ритъма, близостта с конкурентите, следиш как се движат те, какви усилия полагат. Анализираш обстановката непрекъснато, мислиш за бягането от старта до финала“, обясни Даниел Дуков.

Той печели Софийския маратон през 1993 г. След това заминава за САЩ като професионален състезател, където остава до 2001 г. "Пътувах, участвах, имах добри постижения. Най-доброто постижение за мен беше 2 часа, 18 минути и 31 секунди в Грийн Бей, Уисконсин. Най-вероятно съм имал възможност да бягам и по-бързо, но за съжаление тогава нямахме голяма възможност да участваме на много маратони. Търсех постижения, търсех класиране, като професионален състезател търсех и как да припечелвам. Когато се прибрах в България ме поканиха да помагам за организацията на Софийския маратон с моя опит и нови тенденции в състезанието и с моя колега Анатоли Илиев започнахме да работим от 2010 г. Дотогава нямаше измерване на електронно време, уебсайтове, които да привличат състезатели. Вече имах контакти с мои колеги от различни страни и исках да популяризирам маратона в България и да докарам световен елит, който да даде колорит на това състезание. Тези неща са много важни за един такъв голям маратон“, обясни Дуков.

По думите му много хора в момента практикуват маратон и дълги бягания просто за удоволствие. "Като спортен директор на маратона от 2012 г., виждам, че има голям потенциал в това нещо“, смята Даниел Дуков.

Колоезденето също става част от спортната му кариера, когато бившият председател на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов го кани да стане част от организацията на Обиколката на България. В продължение на три години той отговаря за логистиката, за настаняването и изхранването на участниците. "Там се запознах с много хора, които са свързани с колоезденето, с много отбори от различни страни. Видях доста хубави, скъпи колелета, имах щастието да подкарам част от тях и да усетя разликата“, разказа Даниел Дуков.

Той вече има участие в два етапа на Tour de France. "По принцип етапите на Tour de France са доста тежки, за аматьорите това е предизвикателство. Amaury Sport Organisation дават възможност на аматьорите да пробват един от етапите, които ще преминат професионалистите. Миналата година трасето беше с дължина 158 км с близо 4500 денивелация, а тази година беше с дължина 138 км и с денивелация 4800“, разказа Даниел Дуков.

L'Etape България от Tour de France е част от голяма верига състезания за аматьори, която се организира в 25 страни в света. Изискванията на организаторите са много, отбеляза Дуков. "Едно от условията беше да има трудност на трасето и то да се доближава до трудността на етапите във Франция. Второто условие е това трасе да бъде затворено за повече от 6 часа. Велинград и регионът се оказа уникално място, има доста изкачвания и трудности“, сподели той.

Миналата година в двете дистанции на състезанието се включват около 750 души, а общият брой участници в различните активности е около 1000. През 2024 г. има ръст на участниците с повече от 30% - 1300 души се включват от състезанието. Повече от 40 са чуждестранните участници от 18 държави.

Всички участници в L'Etape България имат възможност да се регистрират с преференции за Tour de France, допълни Даниел Дуков.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: