Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Доц. Красимир Ранков: За качеството на съня е необходима хигиена
Автор: Екип Ruse24.bg 16:21 / 24.06.2024Коментари (0)73113
© Личен архив
Около 8 часа сън обикновено са нужни и достатъчни за възрастния организъм. Някои хора се чувстват идеално и с по-малко сън, а други се нуждаят от доста повече. Добре е човек сам да установи от колко сън се нуждае и да се стреми да си набави тези часове. Това каза сомнологът доц. Красимир Ранков в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

За качествен сън е необходима хигиена на съня. "Това включва както мястото за сън, така и облеклото по време на сън, постелката, която използваме, околната светлина, шума. Това са дребни елементи, които заедно могат да влошат качеството на нашия сън“, подчерта специалистът.

Светлината е изключително важен фактор за съня. "Синята светлина доскоро беше много обвинявана за невъзможността на човек да заспи лесно. Сега вече знаем, че не само тя е причина за това, а изобщо ярката светлина. Ярките цветове на съвременните електронни устройства пречат да се образува хормона на съня мелатонин. Поне половин час преди лягане е добре да не ползваме устройства“, посъветва доц. Ранков.

Шумът също е важен фактор за качеството на съня. "В големия град това е доста голям проблем. Тапите за уши могат да се окажат много евтин и лесен навик, който помага за по-добрия сън“, посочи той.

С какво и как се храним също има значение за добрия сън. "Не трябва да се храним много обилно с тежка, мазна храна преди сън. Нека последното ни хранене да бъде поне два часа и половина преди да си легнем“, препоръча сомнологът.

Околната температура също е огромен фактор за качеството на съня. Добре е стаята да бъде предварително охладена, ако има такава възможност, но климатикът трябва да бъде изключен през нощта. "Комфортната температура за сън се смята между 18 и 20 градуса. По-високата температура води до потене. По-ниските температури – 16-17 градуса, могат да предизвикат зъзнене, ако не сме добре завити, и отново да не се чувстваме добре“, обясни доц. Красимир Ранков.

Когато сме преуморени и ни нервната ни система е превъзбуден, заспиваме по-трудно. "Винаги трябва да имаме предвид това, когато ни предстои голямо пътуване. В деня преди пътуването не трябва да се подлагаме на тежки психологични или пък физически натоварвания, защото това ще влоши нашия сън и няма да бъдем добре отпочинали за следващия ден“, допълни доц. Ранков.

За да имаме качество на съня, първото условие е да нямаме никакви допълнителни заболявания, които да го влошават, или да не приемаме медикаменти, които намаляват нашата бодрост, каза още специалистът.

Доц. Красимир Ранков посочи, че съвременното ни ежедневие изисква да имаме един голям консолидиран сънен блок през нощта. "Но всички исторически препратки и изследвания показват, че всъщност е много по-рационално, ако сънят се раздели на две – един консолидиран нощен блок, но и един кратък следобеден сън, една дрямка. Тя дава възможност на мозъка да остане в добър тонус доста по-дълго време. Ранните следобедни часове са много подходящи, защото чисто биоритмично ние тогава сме склонни да бъдем малко по-отпуснати и вяли. Нейната продължителност е добре да бъде между 20, 30, 40 минути. Смисълът на това ограничение в продължителността е, че по-дългият сън ще направи така, че ние ще влезем в по-дълбоките сънни нива, а събуждането ни ще бъде свързано с една сънна инерция, която идва след това. Ако това стане, докато сме на път, само губим“, обясни той.

По съвременната класификация има четири фази на съня, като всяко следващо ниво е по-дълбоко от предходните. "Идеята на това ограничение е да дадем възможност на мозъка да отработи част от аденозина, който се натрупва в него, мозъчните клетки да се заредят енергетично, но в същото време не достигаме до дълбоките сънни нива, които съвсем ще ни отпуснат“, поясни специалистът.

Той препоръча на шофьорите да изпият кафето си преди следобедната дрямка, а не след нея. "На кофеина му трябват около 40 минути, за да премине през всички бариери в организма, да стигне до мозъчното вещество и там да окаже ободряващото си действие. Това като продължителност ще съвпадне с края на нашата дрямка. Така ще имаме намалено сънно налягане чисто физиологично, а от друга страна ще имаме и помощта на допълнителния кофеин, т.е. ще имаме двойно освежаване след тази дрямка“, обясни сомнологът.

Кофеинът може да бъде заменен и с теобромин – активната съставка в шоколада, или теофилин, който се съдържа в зеления или черен чай, допълни доц. Ранков.

"Не позволявайте на хобита и приятни занимания да крадат от вашия сън, когато ви предстоят отговорни събития. Осигурете си необходимото количество, защото сън се наваксва само със сън, и то не напълно. Това, което се изгуби, няма връщане обратно“, подчерта специалистът.

 

 

 

Attendee panel closed







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Катастрофа с президента на Иран
Катастрофи в България
Природни стихии
Крал Чарлз е болен от рак
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: