
ЗАРЕЖДАНЕ...
Домашният ябълков оцет: Колкото е по-отлежал, толкова е по-вкусен | ||||||
| ||||||
- Регулира нивата на кръвната захар; - Облекчава ставни болки; - Предпазва сърцето и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания; - Предотвратява физическата и умствена умора; - Помага при стомашни киселини и проблеми в коремната област, ускорява възстановяването на чревната флора; - Спомага за красива и здрава кожа на лицето и тялото; - Подпомага процеса на отслабване - отслабването и лекотата в коремната област мога потвърдя от личен опит Необходими продукти – ябълки - 5 кг – захар - 500 г или мед – вода - 5 л Начин на приготвяне: Всички ябълки могат да бъдат просто счукани на по-дребни парчета или смляни. Смесва се всичко и се оставя да ферментира в килер или друго подходящо място, на което температурата не надвишава 25 градуса. Ако имате оцетна гъба е добре да се добави(тя забързва ферментацията), ако нямате оцетът ще си образува сам. Разбъркват се първия месец през ден или по-рядко. Щом плода падне на дъното оцета е готов. Продължителността зависи от температурата на помещението и честотата на разбъркване. Щом плодът е паднал, може да остане така с месеци. Прецежда се и се слага в стъклени бутилки за втора ферментация. Бутилките не се затварят с капачката, а се слага тензух. Също и част от гъбата на оцета. След около месец (отново зависи от температурата на помещението) се слага капачката. Срока на годност е години ! Колкото е по-отлежал, толкова е по-вкусен. Добре е да не се ползват пластмасови съдове, а чугунени. Снимките са от предни години. Там ще видите и ябълки за ошав. А също и оцет от къпини, който е много вкусен. Оцет може да си направите от всеки плод по тази рецепта. Противопоказанията на ябълковия оцет: Само едно ! Ако се прекалява с употребата му. За всеки това е различно количество. източник: gotvach.bg |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg