Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Два свята - познатия и на тишината си дават среща в театралното представление "Отвъд стената"
Автор: Екип Ruse24.bg 15:41 / 24.10.2023Коментари (0)473
© Фондация “Арт Бюро”
Два свята - познатия и на тишината си дават среща в кукленото представление за глухи и чуващи деца "Отвъд стената“, предаде репортер на "Фокус“. Днес във видинската регионална библиотека “Михалаки Георгиев", в театралната куклена постановка, децата и техните родители ще могат да видят моменти от живота на две различни същества, всяко потънало в своята изолирана малка вселена, каза пред журналисти директорът на фондация “Арт Бюро" Албена Тагарева. Тези моменти в спектакъла се превръщат в серия забавни епизоди, в които жестовият, говоримият и визуалният език на кукления театър се преплитат.

Кукленото представление “Отвъд стената", което е безплатен подарък за децата на Видин по повод предстоящия празник Димитровден, е щуро, едновременно смешно и тъжно, пътешествие на режисьора Мила Коларова. То отвежда зрителите - малки и големи до истината, че стената е просто илюзия, личен градеж от страхове. Албена Тагарева, уточнява, че концепцията на постановката извежда на преден план социалния проблем за силно ограничената среда, в която живеят хората с различна степен на слухови увреждания, достъпа им до важна информация и липсващите условия за пълноценното им участие в културния живот. В представлението "стената“ е метафора за всичко онова, което ни разделя и пречи на искреното общуване помежду ни. Тя е онази невидима и често несъзнавана бариера между мен и различния от мен, споделя режисьорът Мила Коларова и допълва, че представлението, което е един по-необикновен спектакъл, е предназначено за деца над 6 години.

Спектакълът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура" и Vivacom Регионален грант от фондация “Арт Бюро", в партньорство със Съюза на глухите и Общински културен институт "Дом на културата Красно село", допълни директорът на фондация “Арт Бюро". Тя припомни, че по неофициални данни броят на глухите хора в България е около 120 хиляди души и провокира хората с въпроса дали някога сме се замисляли как се живее в свят без всичко онова, което приемаме за даденост. Например да чуваме смеха или музиката или шума на улицата или гласа на любимия човек.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Лято 2024
Рокади в ДПС
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: