Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Една интересна родопска рецепта за вечеря
Автор: Екип Ruse24.bg 15:53 / 16.05.2024Коментари (1)11639
©
Тази седмица в рубриката "Денят като гозба“ на "Фокус" своите рецепти представя шеф Владислав Пенов. Той е кулинарен артист. През годините шеф Пенов усъвършенства уменията си в престижни български ресторанти, след което излиза на международната кулинарна сцена - в Бристол, Копенхаген.

В момента е шеф готвач и съсобственик на ресторант Космос, който преди дни беше избран за ресторант на годината.

Днешното предложение на шеф Пенов е любима рецепта от Родопския край, наподобява качамак.

Какво ще предложите за вечеря?

"Една моя любима рецепта, която популяризирахме последните години, синдермьо се казва, от Родопския край: нещо като качамак, само че се добавя много масло и кашкавал в него".

Да започнем от началото - какво ни е необходимо и какви са пропорциите?

"Синдермьо с гъби: необходимо ни е 100 г царевично брашно, по възможност да си царевично брашно, а не царевичен грис. 150 г масло, 200 г зрял овчи кашкавал, 400 мл вода и около 200 г сезонни гъби, каквито имаме в момента, като пресни подправки: мащерка и чесън.

В касерола или тенджера разтапяме маслото. Когато започне да се запържва на умерен огън добавяме предварително настъргания кашкавал. Бъркаме го за да се разтопи, и когато започне да се тегли на конци добавяме брашното и водата. Бъркаме сместа, ще се разтвори брашното, кашкавала, всичко ще стане една хомогенна смес", дава инструкции готвачът.

"Бъркаме го на слаб огън. Може би готвенето продължава около 10-15 минути. Междувременно в един тиган може да сотираме гъбите в сгорещена мазнина, желателно е да е зехтин. Сотираме ги за 2-3 минути и добавяме чесън, нарязан на ситно, клонка мащерка и масло, овкусяваме със сол и пипер. След като се синдермьо е готово след тия 10-15 минути, които го сме готвили, разпределяме го по купички или по чинийки за сервиране, и отгоре слагаме сотираните гъби", продължава той.

"Интересно е и в същото време е много вкусно, много е богато на вкус и е много хранително. Тая рецепта ще стигне и за четири човека. Аз за първи път го чух тук преди две-три години, обаче вкусът остана незабравим, хареса ни много и направихме интерпретации, и така се получи доста добре", завършва той.

Още по темата: общо новини по темата: 10
13.07.2024 »
27.05.2024 »
25.05.2024 »
18.05.2024 »
15.05.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.05.2024 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Бюджет 2025
Влизането на България в Шенген
Почина Лиъм Пейн
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: