Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Екологични електрически тапети може да намалят сметките ви за отопление
Автор: Екип Ruse24.bg 21:25 / 27.10.2024Коментари (0)106
©
Кой не иска да намали сметките си за отопление? Екологични електрически тапети може да крият неочаквано решение на това предизвикателство.

Един европейски град се е заел да изпробва този иновативен начин за декарбонизиране на домовете и намаляване на сметките за енергия. В момента в Глазгоу се провежда пилотно внедряване на…. електрически тапети. Целта е да се оцени ефективността на технологията като чист източник на топлина.

Проектът се реализира в сътрудничество между Университета на Глазгоу, Университета Стратклайд, Жилищната асоциация на Западна Шотландия и Градския съвет на Глазгоу.

Отоплението, този демон

Сградите са най-големият консуматор на енергия измежду всички сектори. Отоплението от своя страна има най-голям дял в общата "сметка" на енергопотреблението на сградния фонд. Статистиките са различни, но като цяло цифрите се въртят около един и същи извод – отоплението на сградите е отговорно за около 35% от общите въглеродни емисии.

Стартиран през април, новият проект изисква новите сгради да използват "щадящи климата отоплителни системи". Е, какви пък да са те? Електрическите тапети могат да бъдат ключова технология за отопление и са обект на изпробване в шотландския град.

"Глазгоу има около 70 000 обитаеми жилища, така че намирането на нови решения за по-ефективното им отопление е от жизненоважно значение за постигането на нулевовъглеродно бъдеще", казва съветникът Руайри Кели от Градския съвет на Глазгоу.

Но как работят електрическите тапети?

Електрическият тапет съчетава медни ленти и графен или въглерод, за да създаде тънка повърхност, която може да провежда електричество. Той излъчва невидима инфрачервена светлина, която осигурява топлина без горене на каквито и да е горива. Също така се смята, че подобрява качеството на въздуха в имотите, намалявайки нивата на влага и мухъл.

Залепен на тавана, тапетът се поставя бързо и лесно. Той може да осигури топлина в рамките на една до три минути, според разработчика NextGen Heating. Това прави електрическия тапет идеален за трудни за затопляне имоти.

Проектът за тестване на новата технология е получил финансиране от Scotland Beyond Net Zero – коалиция от водещи експерти по климата и устойчивостта от шотландските университети. Изпитанията се извършват в жилища, построени преди 1919 г.

За да наблюдава ефикасността на системата, разработчикът използва интернет на нещата и AI анализ на данни за събиране на информация за ключови показатели, включително задържане на топлина и консумация на енергия, пише technews.bg. Наемателите също ще предоставят обратна връзка за нивото на комфорт, осигурено от необичайния тип източник на топлина.

Засега, според учените, знаците са добри. "Изпробваме тази технология от няколко месеца и получихме отлична обратна връзка от нашите наематели там, където тя е била инсталирана", казва Андрю Кубски, директор за развитие и управление на активи към West of Scotland Housing Association.

Още по темата: общо новини по темата: 68
27.10.2024 »
27.10.2024 »
26.10.2024 »
26.10.2024 »
26.10.2024 »
26.10.2024 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Бюджет 2024
Зима 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: