Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Експерти: Нездравословната провегетарианска диета увеличава риска от смъртност с 53%
Автор: Екип Ruse24.bg 20:17 / 06.09.2024Коментари (0)1026
©
Значително проучване, проведено в Испания, разкрива, че здравословната растителна диета може да доведе до по-дълъг живот и да намали риска от сърдечносъдови заболявания (ССЗ) сред възрастните хора.

 Публикувано в The Journal of Nutrition, Health, and Aging, изследването анализира въздействието на различни вегетариански диети върху смъртността, като се фокусира по-специално върху разликите между здравословните и нездравословните вегетариански модели на хранене.

Използвайки данни от Европейското проучване на очите (EUREYE), изследователите проучвали хранителните навици на 597 участници на възраст 65 и повече години в Аликанте, Испания.

В продължение на 12 години хранителните навици са наблюдавани чрез въпросници за честотата на хранене, а данните за смъртността са събрани от държавните регистри. 

Хранителните режими на участниците са категоризирани в три типа: здравословно провегетарианско хранене (hPVG), нездравословно провегетарианско хранене (uPVG) и общо провегетарианско хранене (gPVG).

Тези категории се основават на рамки, създадени от "A. Satija“ през 2016 г. и "M.A. Martínez-González“ през 2014 г. Констатациите показали, че при хората с умерено придържане към здравословната провегетарианска диета рискът от смъртност поради всички причини е с 41% по-нисък, а заради сърдечносъдови болести е с 53% по-малък

Обратно, при участниците, които стриктно са спазвали нездравословна провегетарианска диета, рискът от смъртност поради всички причини се е увеличил с 53%, а заради сърдечносъдови заболявания - повече от два пъти.

 Интересно е, че придържането към обща провегетарианска диета не е показало значително въздействие върху смъртността от всички причини или специфични заболявания.

Освен това проучването не открило никаква връзка между вегетарианската диета и риска от смърт от рак - резултат, който съответства на резултатите от други изследвания, но изисква допълнителна работа поради сложността на развитието на рака.

Разбиране за диетите

Експерти, които не са участвали в проучването, предоставиха информация за това какво представлява здравословната и нездравословната вегетарианска диета.

Според д-р Менка Гупта от NutraNourish, здравословната вегетарианска диета включва богати на хранителни вещества растителни храни, като зелени зеленчуци, плодове, тофу, бобови растения, пълнозърнести храни, ядки и здравословни масла, като зехтин и кокосово масло, като същевременно се избягват преработените храни и нездравословните мазнини.

Едно идеално хранене може да се състои от киноа или кафяв ориз с различни зеленчуци, тофу или леща и дресинг от зехтин.

Обратно, нездравословната провегетарианска диета често съдържа голямо количество преработени храни на растителна основа, рафинирани зърнени храни, захари и нездравословни мазнини.

Типични примери са вегетариански бургери с пържени картофи и газирани напитки или закуска от бял тост с преработено сладко и пържени картофи, пише zdrave.to. 

Д-р Джулия Р. Бланк от здравния център "Провидънс Сейнт Джон“ подчертава, че методите на обработка и готвене допринасят значително за въздействието на диетата върху здравето.

Пържените храни и плодовите сокове например, могат да бъдат вредни съответно поради нездравословните мазнини и високото съдържание на захар, без фибри. Такива храни не само насърчават възпаленията, но и увеличават рисковете от диабет и сърдечносъдови заболявания.

"Общата“ провегетарианска диета

Общата провегетарианска диета, както е описана в проучването, включва както растителни, така и някои животински храни, като системата за оценяване е в полза на растителните продукти. Този тип диета обикновено включва сандвич с пилешко месо, придружен от салата, което представлява по-преходен подход към вегетарианството.

Д-р Бланк разглежда тази диета като отразяваща реалните хранителни навици и вярва, че тя има отношение към това как хората действително управляват своите хранителни предпочитания с течение на времето.

Тя също така посочва, че макар в проучването да не са наблюдавани преки връзки между вегетарианския хранителен режим и рака, дългосрочният характер на развитието на карциномите и други фактори, като например замърсители на околната среда, биха могли да играят роля за бъдещите здравни резултати.

Това проучване подчертава значението на качеството на храната в рамките на вегетарианското хранене, като показва как здравословният избор може значително да намали рисковете от смъртност, а нездравословният да ги влоши.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: