Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Елмира Димитрова: Щраусите ни научиха на доброта и честност
Автор: Екип Ruse24.bg 14:12 / 02.07.2024Коментари (0)397
©
Идеята за създаването на щраусова ферма  е свързана с екзотиката на животните, рядко срещани у нас. Както и възможността да се използва щраусовата мас в козметиката, да се популяризира и ползва от хора с дерматитни проблеми. Това каза за предаването “Цветовете на България" по Радио “Фокус" Елмира Димитрова от ферма “Щраусово забавление".

В началото е било трудно изграждането на ферма в полето, необходими са били много средства за прокарване на ток и вода, но постоянството се увенчава с успех. След 2-3 години имат посещения от туристи  и малки деца,  интересът към щраусите расте. А по-късно започва да се купува и козметиката, която произвеждат с щраусова мас.

Фермата притежава най-старите щрауси в България Иван и Ангел, които са на 19 години, в тийнеджърска възраст. Когато започнали отглеждането им не е имало информация откъде да вземан точните рецепти за начина им на хранене, за да бъде черупката на яйцата им по-твърда. “Щраусите снасят яйца от пролетта до късна есен при температура 15 градуса през 3 дни, когато са навършили 2,5 години. Пият по 15-20 литра вода на ден, и в пустинята си заравят главата в пясъка, за да търсят вода, усещат влагата под пясъка. Има хора, които си поръчват щрауси за домашни любимци, други ги ползват за косачки на трева, трети ги гледат за яйца. От щрауса почти всичко се използва, като се започне от месото, което е в двата бута и в шията, и е много диетично и здравословно, био месо. Перата им са уникални за атракция, ползват се за направа на ветрила, за костюми, шапки, както и за бърсалки за прах. Кожата им е релефна и се ползва за направа на ботуши и чанти, имаме поръчки и за кожа", каза Елмира Димитрова.

Щраусите са диви животни и инстинктът им за самосъхранение ги кара при опасност да бягат със скорост 65-70 км в час, подлежат на дресировка. “След първата година ние ги дресираме. Мъжките даряват посетителите с танц на любовта.  Опасни и агресивни са, ако някой навлезе в територията им. А при женските пускаме посетителите да ги хранят и се разхождат между тях. Знаят си имената. Разпознават гласовете на хората, които се грижат за тях, и цветовете на дрехите, любим им е жълтия цвят. Усещат и енергията на човек, много са любвеобилни.  Щраусите ни научиха на доброта и честност. Ферма “Щраусово забавление" се намира в Долна баня на 60 км от София по магистралата", допълни собственичката на фермата.

Калина СВЕЖИН






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Социално недоволство във Франция
Катастрофи в България
Рокади в ДПС
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: