Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето кога и къде ще се проведе 54-ото издание на фолклорния събор "Златната гъдулка"
Автор: Цвети Христова 13:46 / 24.06.2024Коментари (0)1147
©
На 30 юни /неделя/ от 9 часа в Парка на младежта ще се състои 54-ото издание на Фолклорния събор "Златната гъдулка". Проявата, която се организира от Община Русе, е един от най – старите фолклорни фестивали в България. Тази година в него ще се изявят над 700 участници от различни краища на страната, както и детският фолклорен състав “Талисман" от град Тараклия, Молдова.

Певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи и участници в народни обичаи ще се състезават за приза “Златната гъдулка" за колективни и индивидуални награди. Призът и сувенирните гъдулки са изработени от русенския майстор Антон Антонов.

Участие в събора са заявили ученици от националните училища по изкуствата в Котел, Плевен, Варна и Русе, деца и младежи, свирещи на български народни инструменти от музикални школи в страната.

Компетентното жури, което ще оценява изпълненията на участниците, е съставено от изключителни професионалисти. Председател е Красимир Кондов - един от най-добрите български гайдари, гл. художествен ръководител на "Северняшки ансамбъл за народни песни и танци“, преподавател в НУИ “Панайот Пипков" – Плевен. Членове на журито са Антоанета Асенова - Данова - хореограф, заместник-директор на Националното училище за танцово изкуство - София, бивш артист - солист на ансамбъл “Пирин" – Благоевград, и проф. д-р Николай Ненов – етнограф и директор на Русенския исторически музей.

Гост - изпълнител на събора ще бъде северняшката народна певица Ана Борисова, като нейният концерт ще започне в 12 часа. За доброто настроение през почивката ще се погрижи ФTT “Найден Киров". На сцената като водещ ще излезе младият актьор Борис Атанасов. Роденият в Русе талант има редица изяви в киното и в театъра. Като дете е свирил в Русенския тамбурашки оркестър.

Новото тази година е, че наградите ще бъдат обявени и връчени на сцената в същия ден след конкурсната програма. Традиционната "Уличка на занаятите“, организирана ежегодно от "Дунавска задруга на народните художествени занаяти“, ще бъде разположена на алея "Перистери“ в Парка на младежта, където може да се видят уникални произведения на русенски майстори.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: