Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ето кой е верен помощник в борбата с есенните настинки
Автор: Екип Ruse24.bg 22:34 / 03.10.2024Коментари (0)118
©
Облепихата или морски зърнастец е богат на витамин С, който стимулира производството на бели кръвни клетки (левкоцити), които са отговорни за борбата с вирусите и бактериите. Витамин С също подобрява защитните функции на организма и укрепва имунната система. Морският зърнастец съдържа антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и омега-7 мастни киселини, които насърчават заздравяването на рани и цялостното здраве.

За да получите максимална полза, трябва да изберете пресни или замразени плодове (шоково замразяване), както и да добавите към ястията си нерафинирано масло от морски зърнастец.

Вторият важен продукт през есента са плодовите напитки и чай от шипки. Шипката е рекордьор по съдържание на витамин С. Този витамин не само повишава защитните сили на организма и повишава устойчивостта към инфекции, но и спомага за усвояването на витамините А, Е, В1, В2, калций и желязо.

Добавките с витамин С на прах не са показали ефективност за ускоряване на възстановяването. Изследванията показват, че те не осигуряват същите ползи като естествените източници на витамин С. В допълнение, висока доза от витамина може да бъде противопоказана в случаи на стомашна киселинност, гастрит и язви. При настинка е препоръчително да се пие запарка от шипка не повече от три пъти на ден.

За приготвяне на инфузия от шипка се препоръчва използването на 100 g сухи плодове на литър вода. Това са приблизително две супени лъжици или 15 плода. За да запазите максималното количество витамини, не заливайте плодовете с вряла вода. По-добре е да изчакате водата да се охлади до 70-80°C. Също така, трябва да избягвате метални контейнери, които могат да унищожат витамините. Варете шипки в термос със стъклена колба, стъклен или порцеланов чайник, пише Actualno.com.

Третият продукт е чесновото масло. Ако вече ви е омръзнал пресният чесън, опитайте да добавите чесново масло към ястията си. Има мощни антибактериални и антивирусни свойства заради съдържанието на алицин. Този компонент помага за подобряване на имунния отговор на организма и има антиоксидантни свойства, които помагат за защита на клетките от увреждане.

Използвайте чесново масло като основа за маринати за месо или риба. Това ще придаде на продуктите наситен аромат и ще подобри вкуса им. Важно е маслото да е прясно и да запази всичките си полезни свойства. За да направите това, трябва да изберете запечатана, непрозрачна опаковка. Също така трябва да се контролира консумацията на масло, до 1,1 g на килограм тегло, така че е по-добре да изберете контейнери за съхранение на масла с дозатора.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
Зима 2024/2025 г.
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
Задържаха Джейхан Ибрямов по разследване за купуване на гласове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: