Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Феномен предизвика фурор във Ветово
Автор: Екип Ruse24.bg 09:54 / 24.08.2008Коментари (0)694
© в. "Стандарт"
Десетки четирилистни детелини израснаха за нощ в двора на Съби и Ценка Парашкевови в русенския град Ветово. Стопаните обмислят възможността да кандидатстват за книгата на рекордите "Гинес" за най-много откъснати детелини за максимално кратко време. В момента проучват дали са единствените в страната и в света, които само за няколко минути са откъснали десетки.

Чудното природно явление бе забелязано от съпруга преди дни. Докато налива вода за коня на външната чешма, погледът му случайно попада на тревата долу. С нескрита радост той откъсва не една, не две, а цели 44 четирилистни детелини.
"Толкова успях, защото бързах за работа", разказа пред "Стандарт" Съби. Твърди, че всеки ден използва чешмата, но сега за първи път забелязва чудните растения. Всички откъснати детелини, които предвещават здраве и късмет, съпрузите раздават на близки и приятели. Когато на другия ден поглежда на земята, стопанинът на къщата установява, че там растат нови детелини с четири и дори с пет листа.
Семейство Парашкевови нямат обяснение за този природен феномен. Двамата купуват къщата преди 2-3 години и заживяват там със синовете си Марко (12 г.) и Съби (7 г.). "Това ни е късметът, защото ние с труд постигаме всичко", казва Ценка.

Двамата се запознават случайно през 1992 година по телефона чрез общи познати. Оттогава са заедно и в хубаво, и лошо. Заели са се с ремонт на къщата. Съби е голям градинар, твърдят неговите близки. Каквото коренче да бодне, хваща се. Той се грижи не само за плодовете и зеленчуците в градината, но и за цветята. Четирилистна детелина обаче досега не е намирал.

Ходил съм по нивите, заглеждал съм се в тревата, но никога не успявах да открия щастливото растение, казва той. Ценка обаче е имала късмета да намери четирилистна детелина и до днес я пази при документите и снимките на децата. Намира я преди три години на същото място, където днес уникалните растения никнат като гъби.

Сега пред вратата на семейство Парашкевови се редят съседи и познати да видят природния феномен. Съседки дори искат коренче, за да захванат и те растенията в дворовете си. На никого не съм отказал, ще им дам, но не знам дали ще се хванат, казва Съби.

Намерили гъба колкото футболна топка
Това не е първата находка на Съби Парашкевов. Преди няколко години мъжът откъснал близо трикилограмова гъба, голяма колкото футболна топка. Цяла седмица семейството му се хранило с нея. Преди това обаче я запечатали на снимка.
Съби приема всичко това като знак от съдбата. Уверен е, че предвещава здраве и късмет за неговото семейство. По съвет на приятели и съседи дори пуска тото, обаче не вярва в лесната печалба.

"От това по-добро тото няма" - казва Съби и показва двете си ръце. На това учи и децата си. Двете момчета пък хербаризират четирилистни детелинки, за да подарят на любимите си учители в първия учебен ден.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Хороскоп за деня
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: