Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Генерален изкуствен интелект и игри, чрез които може да се прогнозира бъдещето
Автор: Екип Ruse24.bg 08:54 / 13.12.2023Коментари (0)571
©
Шърман Круз, който е директор на Асоциацията на професионалните футуролози, базирана във Филипините, и част от Millennium Project, смята, че възможността да измислим или създадем еволюирала версия на изкуствения интелект, която става съзнателна и мислеща, изглежда много вероятна. Това коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова. 

Това според него може да не се случи в следващите три до пет години, като се има предвид експоненциалната еволюция на технологиите през последното десетилетие. "Големият въпрос е този еволюирал изкуствен интелект би ли бил антропоцентричен или антропоморфен като нас, или може би напълно различна същност. Тенденцията ни е да го представяме в контекста на нашето собствено разбиране, взимайки себе си за мярка за всичко. Има интересна идея, че тези изкуствени интелигентни същества дори могат да бъдат разглеждани като богове, тъй като ние, хората, ги измисляме и ги влагаме, включително и в концепцията ни за вяра и религия. В контекста на изкуствения интелект, те може би не само служат за функционални цели, но също така могат да се проявят като форма на вяра или религия в близко или далечно бъдеще. Това съответства на идеята, че концепции, убеждения и знания могат да бъдат вградени в цифрова и изкуствена инфраструктура, служейки за подобие на нов тип институции."  

Той разказва за играта "Мечти и смущения", замислена като предизвикателство към традиционния подход към предвиждането на бъдещето. "Традиционно, прогнозирането е било текстово насочено, предимно академично и техническо, с ограничено използване на изображения. Играта излага този модел на друг тип въпроси, като въвежда случайност, проучва стойността на тази случайност в предвиждането и се развива извън сценариите, като включва лидери – личности и процеси. Например, когато сценарият влезе в областта на военния генерал, учен или работник, как те ще тълкуват и използват тези сценарии. Играта проучва перспективите и реакциите на различни същества. Освен това, тя изследва и силите на промяната, които са извън човешкия контрол, като например внезапният контакт с извънземни същества, как ще се промени визията ни за бъдещето при такова събитие."






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: