Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Google плати 2,7 милиарда долара, за да наеме гений
©
Google трябваше да плати 2,7 милиарда долара, за да наеме отново гения на изкуствения интелект Ноам Шазир, който напусна технологичния гигант, за да основе свой собствен стартъп. 48-годишният софтуерен инженер беше нает от Google през 2000 г. и напусна компанията през 2021 г., след като тя отказа искането му да пусне чат бот, разработен от него с колега Даниел Де Фрейтас, съобщи The Wall Street Journal.

Ноам Шазир и Даниел Де Фрейтас основават Character.AI, който се превърна в един от най-горещите AI стартиращи компании в Силициевата долина и достигна оценка от 1 милиард долара миналата година. След това Google обяви, че и двамата се присъединяват към отдела за изкуствен интелект на Google DeepMind, а компанията Sundar Pichai е платила на Character.AI 2,7 милиарда долара, за да лицензира технологията си, както и да накара Ноам Шазир да работи за компанията, пише The Wall Street Journal.

Лицензионната сделка позволява на Google незабавен достъп до интелектуалната собственост на Character.AI, без да се налага да чака регулаторното одобрение. Докладът добавя, че завръщането на Ноам Шазир в Google се разглежда сред основната причина за придобиването на Character.AI. Съобщава се, че дори бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид е бил впечатлен от Ноам Шазир, което е довело до възможността на последния да изгради AI модел, който може да работи с интелект на човешко ниво.

"Ако има някой в ​​света, за когото мога да се сетя, който би могъл да го направи, това ще бъде той“, каза Ерик Шмид за Ноам Шазир през 2015 г.

 

През 2017 г. Ноам създава Meena, чат бот, който може ангажира хората по редица въпроси. По това време той е толкова уверен в полезността на Meena, че прогнозира, че един ден тя ще замени търсачката на Google. Но шефовете на Google смятат, че е твърде рисковано да стартират този чат бот поради опасения за безопасността и етиката.

Ноам Шазир сега  ръководи изграждането на новата версия на Gemini, следващото поколение AI модел на Google, създаден да се конкурира с конкуренти като ChatGPT на OpenAI, пише businessnovinite.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: