Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Гъдел за небцето с участието на сезоните плодове
©
Зимата чука на вратата. Пресните плодове изчезват от пазара или са много скъпи. Цитрусите още не са залели магазините. Точно в този момент е най-подходящо да се обърнем към сезонните плодове - ябълки, дюли, круши, тиква. 

Предлагаме ви няколко лесни рецепти, взаимствани от специализирания сайт gotvach.bg.

Рецепта за печени дюли и ябълки

Необходими продукти:

–дюли - 3 бр.

–ябълки - 6 бр.

– захар - за поръсване

Количеството на плодовете е по желание на всеки.

Начин на приготвяне:

Разполовявате дюлите и изчиствате от семената с помощта на нож и лъжица. Не ги чистите прекалено, защото обичаме при печенето да се образува желе.

Ябълките могат да се изчистят цели, като внимателно се издълбаят отново с нож и лъжичка или да се разполовят и изчистят като дюлите. Плодовете, които са наранени и не могат да се използват цели, се режат на парчета. 

Преди да поръсите със захар, сипете по една супена лъжица вода в половинките, като целта е да се образува захарен сироп, а той да се превърне в желе.

В тавата сипвате около пръст и малко вода. Половинките поръсвате с по две супени лъжици захар, а парчетата на око.

Ябълките се пекат на 180 градуса с вентилатор до зачервяване.

Печена тиква

Необходими продукти:


– тиква - 1 бр. малка (тип цигулка)

– захар - 1 ч.ч.

– вода - 1 ч.ч.

– олио - 2 с.л. за намазване на тавичката

– канела

– ванилия - за поръсване

Начин на проготвяне:

Тиквата се пече с кората, защото е така е класическият начин да приготвяне на най-вкусната тиква.

Измивате я много хубаво с гъба под течаща студена вода, за да паднат всички външни замърсявания (прах, пръст) от кората. Подсушава се и се нарязва на парчета, без да се бели кората.

Тиквените семки се изгребват с помощта на лъжица. Не ги изхвърляйте, а ги изсушете или изпечете във фурната с малко сол, вода и брашно. Много са полезни сурови, а печени са изключително вкусни.

Парчетата тиква се нареждат с кората надолу в намаслена с олио тавичка.

Изсипват се две кафени чаши вода на дъното на тавичката. Ако тавата ви е по-голяма, налейте допълнително вода. Водата трябва да покрива около един пръст от дъното на тавата.

Всяко парче тиква се поръсва хубаво със захар. По желание може да поръсите парчетата тиква и с ванилия и щипка канела.

Слага се във фурната на умерена температура (160-180 градуса) и се пече до готовност. След около 20 минути може да я качите по-високо, за да се карамелизира и зачерви хубаво отгоре. Поднесете печената тиква леко охладена.

Печена тиква с мед и орехи

Необходими продукти:

– тиква - 1 кг

– мед - 5 с.л.

– орехи - 1/3 ч.ч.

– прясно мляко - 1 ч.ч.

– канела - 1 с.л.

– стафиди - по желание

Начин на приготвяне:

Тиквата се обелва и се нарязва на големи парчета. Парчета се поставят в подходяща тава и се заливат с прясното мляко и 1 ч.ч. вода.

Десертът се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато течността се изпари наполовина.

Тавата се изважда от фурната и върху всяко парче печена тиква се поставя по малко мед и орехи. Поръсва се с канела и стафиди и се връща обратно във фурната. Пече се, докато се запекат добре ореховите ядки.

Още по темата: общо новини по темата: 99
05.11.2024 »
05.11.2024 »
05.11.2024 »
05.11.2024 »
05.11.2024 »
05.11.2024 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
Основният ремонт на Дунав мост
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Водна криза
ДАНС и Жандармерията влязоха в Онкологията във Враца
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: