ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
И суровите, и печените ядки имат своите ползи, но с някои разлики, ето кои са по-здравословни | ||||||
| ||||||
Суровите ядки трябва да са точно това, което предполагаме - необработени, без добавени масла, сол, захар или сладки аромати. И именно това ги прави по-подходящият избор, ако следим приема си на калории, захар или натрий. Освен това суровите ядки обикновено запазват и по-високи нива на определени хранителни вещества. Суровите бадеми и макадамия например съдържат повече протеини, фибри, витамин С и някои витамини от група В, в сравнение с печените. А лешниците имат повече калций, фосфор и калий в суров вариант, отколкото в печен. Някои ядки могат да запазят и повече от фитохимикалите си, когато са сурови. Суровите бадеми са богати на значителни количества хинин, рибалинидин, сапогенин, флаван-3-ол и танин. Суровите бразилски орехи и лешници пък имат полезни феноли, като галова киселина и катехин, докато термичната обработка на ядките леко намалява съдържанието им. Сред недостатъците на суровите ядки е вероятността да пренасят вредни бактерии, макар това да е рядкост. Печенето може да помогне за унищожаването им, което прави ядките по-безопасни за консумация. Друг проблем на суровите ядки са афлатоксините - токсини от определени гъбички, които не е изключено да бъдат открити по някои видове, включително фъстъци, а дори и култури като царевица. За да намалим риска, е добре да се придържаме към познати търговски марки и да не ядем ядките, които изглеждат обезцветени, спаружени или мухлясали. Печените ядки е по-малко вероятно да съдържат афлатоксини. Разбира се, печените ядки са и по вкусни, ухаят по-примамливо и изглеждат по-апетитно. Но печенето трябва да се извършва внимателно, тъй като твърде високите градуси могат да доведат до окисляване на мазнините в ядките, влошаване на качеството им и неприятен гранясал вкус. В сравнение със суровите ядки, печените може да съдържат малко повече въглехидрати. Това е така, защото начинът, по който се обработват, също влияе върху енергийната им стойност. Обработените ядки освобождават повече мазнини в сравнение със суровите. Колкото до ефектите на печените ядки върху здравето ни, зависи от това какво и колко добавяме към тях. Защото обработката често изисква големи количества сол или захар, което повишава и калориите им. От друга страна, печенето може и да увеличи някои полезни съединения - например катехина в бадемите и общото съдържание на полифеноли в макадамията. А кестените, които обикновено се консумират сготвени, имат най-високи нива на полифеноли, когато са печени. Добре е да имаме предвид също, че готвенето на ядки (но и други храни) на висока температура може да произведе вредния химикал акриламид. Затова е най-добре печенето да става на умерена температура, като в същото време се следи и да не изгорят. Предвид всички плюсове и минуси, може да заключим, че и двата вида ядки имат ползи за здравето и могат да бъдат част от една здравословна диета. Кои ще предпочетем ние, зависи от личния ни вкус и начина на хранене, към който се придържаме. Разбира се, консумацията на единия вид не изключва другия, но е добре да имаме предвид, че суровите ядки са с по-ниско съдържание на калории и повече запазени хранителни вещества като протеини и фибри. Но пък печенето може да повиши някои богати на антиоксиданти съединения при някои видове ядки. И тъй като печенето изисква захар или сол, най-добрият начин да контролираме количеството, което приемаме с ядките, е да си ги направим у дома. По този начин ще сме сигурни, че са максимално здравословни, пише Health, пише lifestyle.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Ксения превъртяла заради пари
09:37 / 04.02.2025
Известна жена цъфна дибидюс гола
10:58 / 03.02.2025
Ще модернизират жп инфраструктурата от Русе до границата с Румъния
09:01 / 04.02.2025
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: