ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Има две задължителни стъпки преди да сготвим вкусен боб | ||||||
| ||||||
Обективно погледнато и двете страни имат право, като истината е някъде по средата. Но няма как да не отбележим, че бобът и бобовите храни следва да бъдат изключени от менюто на хора със здравословни проблеми, като изострена чревна пропускливост, синдром на раздразненото черво и различни автоимунни заболявания, които не са в ремисия. От бабите знаем, че е задължително да изхвърлим поне първата вода на боба, дори втората, но малцина знаят защо се сменя първата вода на боба. Научното обяснение е много просто. В боба и другите бобови храни се съдържат редица вещества като сапонини, лектин и ензимни инхибитори. Попаднали в стомаха на човек, тези вещества допълнително увреждат чревната мукоза, когато тя е нарушена. Това в особена сила важи за лектините. Това са протеини, които служат като естествен защитен механизъм при бобовите култури, предпазвайки ги от микроорганизми и насекоми. Повечето хора без проблеми разграждат лектините, но при някои хора лектините не сеподдават на действието на чревните ензими и влошават храносмилането. Те дори могат да станат причина за появата на хранителни непоносимости и хранителни алергии. Добрата новина за всички почитатели на боб на фурна или боб яхния е това, че тези потенциално опасни за хората вещества лесно могат да бъдат неутрализирани чрез по-продължително накисване на продуктите във вода. И тук се връщаме на въпроса защо се сменя първата вода на боба. Първата, че и втората вода на боба се сменят именно, за да се неутрализират опасните за храносмилането ни лектини и сапонини. Препоръчително е бобът да се накисне за период от 24-48 часа, като в този период водата да се смени многоратно, съветват от gotvach.bg. Може да намалите дразнещия потенциал на тези вещества като добавите към водата за накисване и чаена лъжичка сода бикарбонат. И най-важното - за най-здравословни и вкусни резултати - варете боба продължително време на бавен огън. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Мари на Гала с едно счупено и едно пукнато ребро след раждането
11:06 / 04.11.2024
Трима души загинаха при зверска катастрофа на пътя София - Варна
21:59 / 04.11.2024
Турска звезда посетил тайно Азис
15:21 / 04.11.2024
Приемът на цинк не винаги е полезен
17:32 / 05.11.2024
"Squid Game" - тоталният хит се завръща
11:38 / 04.11.2024
Меган Маркъл копира от най-добрите
16:32 / 04.11.2024
Петър Дочев бил влюбен в рускиня
10:37 / 04.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: