Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ива Дойчинова: Книгата "Най-щастливият човек на света" на Еди Джаку ме грабна и потресе
Автор: Екип Ruse24.bg 10:37 / 09.10.2023Коментари (0)347
© Facebook
"Най-щастливият човек на света“ на Еди Джаку ме грабна и потресе. Книгата е много важна като история и духовно послание, не като литература. Това каза програмният директор на Радио "Фокус“ Ива Дойчинова в рубриката "Дифтонг“ в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“. 

Авторът разказва за живота си в Германия преди и по време на Втората световна война. Еди Джаку обича характера на германския народ, общността си, съседите си. "Една от най-потрисащите глави в книгата са неговите разсъждения за това как буквално за една нощ немският народ успява да се обърне и настрои срещу довчерашните си съседи, и то по един изключително жесток начин. Има един интересен психологически прочит на немската нация, която може да бъде обединявана и дирижирана в една посока и в полза на злото“, посочи Ива Дойчинова.  

Другият забележителен момент в книгата според нея е начинът, по който е представена психологията на оцеляване в концентрационните лагери. "Еди е инженер, машиностроител и неговата полезност прави така, че той да оцелее. Много мощното в тази книга е изключителната му психическа устойчивост по отношение на това все пак да бъде диалогичен, да не се настройва изцяло срещу, да не изпада в депресия, да запази вярата в себе си. В крайна сметка той успява да избегне последния концентрационен лагер, изкарва доста време като отшелник сред природата и когато свободата идва, той много трудно успява да се възстанови.“ 

По-интересна според Ива Дойчинова е историята на Еди Джаку, след като той се установява в Австралия, където има голяма еврейска общност, заедно със съпругата си Флора, която също е оцеляла от нацизма еврейка. "Той не говори дори с децата си за това, че е бил в концлагер, защото се страхува от този момент от живота си, защото синът му много прилича на баща му, който е загинал. Тази стигма е много по-голяма от това да се прости нещо на нацистка Германия. Много по-лошото е ти да не го говориш, да не го споделяш, да няма следа от мъката, която е била причинена, и от убийствата. Едва 75 години след като се спасява, той започва да говори за това. От този момент мисията на Еди става да разказва, защото тези спомени трябва да бъдат предавани, ако не през твоята кожа, то през отпечатъка и спомена на близки, за да се знае.“ 

Еди написва книгата "Най-щастливият човек на света“ на 100-годишна възраст под давление на своите деца и внуци, написва я на английски. "В тази книга виждаш еманацията на един 100-годишен човек, когато той вече е овладял целия си гняв, реваншизъм, самосъжаление и започва да инвестира в любов, надежда и споделяне. Тази книга съдържа това – точни кристални спомени и уроците от тях. Това, което най-много ми харесва в Еди, е, че той казва "Не предавайте натам болката, не предавайте гнева си, не предавайте отмъщението си, предайте надеждата“, разказа Ива Дойчинова.  

Водещият на предаването "Един неделен ден по шосето“ Або представи сборника с разкази на Михаела Илиева "Рентгенова снимка на свободата“. Разказите са кратки, ударни и представят истории на тъжни хора, които обикновено умират тъжни. "Всяка история завършва с обрат в сюжета накрая или някаква страхотна мисъл. Тъжното в тези разкази е как един цял човешки живот може да бъде кондензиран в три страници, ако се сведе до основните си части, и действително ни напомня колко кратък е животът и колко кратки са взаимоотношенията между хората“, разказа Або.  

Авторката говори много сбито. "Това е много сериозно изкуство и атестат за талант. Всеки може да говори витиевато, но малко хора умеят да кондензират голям смисъл в малко думи“, коментира водещият.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Силвио Берлускони
Стрелба по Роберт Фицо
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: