Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Иван Арнаудов: Стресът идва от това, че повечето хора не живеят тук и сега
Автор: Живко Кръстев 14:33 / 12.07.2024Коментари (0)1082
©
На 5-годишна възраст в ортопедията в Горна баня установяват, че страдам от церебрална парализа, която засяга долните ми крайници. Удължават сухожилията ми, а в 10 клас претърпявам тежки ставни операции. Това каза за предаването “Животът на фокус" по Радио “Фокус" Иван Арнаудов.

Дълго време бори чувството на жертва. В последните години започва да го приема като изпитание и нещо, което го е изградило като човек и характер. Изпитанието му дава много плюсове и точна преценка за хората кои са истински.

На 14 години, след втората ставна операция с патерици влиза във фитнеса. Разбира, че трябва сам да направи нещо, за да подобри физическото си състояние. Първият му инструктор изгражда добра основа, и той започва да кляка свободно и да изпълнява други сложни упражнения. Четвърта година се състезава професионално по силов трибой. В момента вдига от лежанка 150 кг, кляка с около 120 кг, а  тягата му е около 160 кг, което е голямо постижение, в предвид състоянието в което е бил. Силата идва от волята, енергията и постоянството, те побеждават всичко.

“Никога не съм искал хората да ме съжаляват и приемат като второ качество човек, винаги съм искал да съм наравно с всички. Това е причината да се явявам на нормални състезания с нормални състезатели. Класирал съм се на второ и трето место. Надявам се в скоро време след положен труд, усилия и постоянство да взема и първо място. Когато се явих за първи път на нормално състезание хората бяха учудени, приеха ме много добре, сякаш ми се радваха най-много на мен. Казваха ми, че съм пример за подражание на младите хора", сподели Иван Арнаудов.

За събирането на средства за операциите през които е преминал са му помагали мотоклуб “Калашниците" с организиране на благотворителен концерт за него. Качва се на мотор за първи път и разбира, че това е нещото, което иска да прави в свободното си време. Усмивката не слиза от лицето му всеки път, когато си помисли за мотора, а чувството, което изпитва качен на мотора е свобода, усещането и начинът по който вижда нещата около себе си.

Мечтата му да кара мотор не може да се случи, това се дължи на решение на ТЕЛК да не получи книжка и това е повод Иван да се свърже с адвокат Калоян Ранков. “Иван беше получил карта от ТЕЛК, в която беше посочено кои категории може да кара. Категория А не беше включена в тази карта. Той кара кола нормално повече от 9 години. Становището на лекари от комисия, протоколирани в заседания е, че “при управлението на мотор най-важната част е горната част на тялото". Наличието на неговото заболяване не представлява пълна пречка, а следва да бъде определено индивидуално. Това се определя на база прегледи, които определят неговата функционална възможност той да извършва съответното действие. Наредбата казва, че “тази индивидуална преценка се прави на база предишното му състояние, епикризи, настоящото му състояние, както и бъдещите изгледи за неговото развитие - подобрение, влошаване или каквото й да е. Но следва да бъде изключително добре аргументирано при отказ или даване на указания за управление на МПС с приспособления", обясни адвокат Калоян Ранков.

В момента Иван Арнаудов кара шофьорски курсове, справя се отлично, изпълнява всеки един от елементите без колебание. През октомври му предстои да се яви на нова комисия, която се надява да бъде по-благосклонна и обективна и той да осъществи най-голямата си мечта да кара мотор. Вдъхновен от себе си, от нещата, които преживява и успява да се съхрани се ражда първата му песен. Преди три години се появява първият му музикален проект “Живей". След кратка пауза преживява загубата на баба си, благодарение на която е човекът, който е. Посвещава песен на нея, която създава за ден - текст, аранжименти, битове, а след това и клип. Издава песента преди около година. Ще продължи да създава песни, когато има нужда да каже нещо и когато е преживял нещо силно.

“Посланието ми към хората е, че ментално борбата ми беше много по-голяма отколкото физическа. Обръщайте внимание на това, което мислите, как приемате нещата, и как реагирате на тях, това е гаранция за добро ментално здраве. Хора, живейте тук и сега. Стресът идва от това, че повечето хора живеят в миналото или в бъдещето, не са тук и сега. И накрая постоянството и отдадеността са нещата, които докарват нещата до край", заключи Иван Арнаудов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: