Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Изкуственият интелект WormGPT, създаден за злонамерени цели
Автор: ИА Фокус 11:45 / 20.11.2023Коментари (0)266
©
WormGPT е голям езиков модел, създаден за вредни цели. Той представлява сериозна заплаха за бизнеса и физически лица. За него разказа футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

WormGPT е базиран на езиков модел от 2021 г. – ChatJ, и е близък до ChatGPT. "Интересното тук е, че той е с отворен код. За разлика от ChatGPT, това е проект на един 23-годишен португалски хакер с псевдоним – Последният. Достъпът до този продукт е платен и се продава в dark web“, разказа доц. Тодорова. 

WormGPT може да пише код и да се използва с редица лоши цели . "Може да се ползва от физически лица или компании за фишинг измами, за събиране на чувствителна информация, за изнудване и манипулиране на хора, за корпоративен шпионаж“, изброи футурологът. 

Доказано е, че WormGPT се използва в кампании за събиране на пари в подкрепа на палестинците в ивицата Газа, като отклонява средства. "Разследване на "Sunday Morning“ и Патрик Бътлър – управляващ партньор в една австралийска киберкомпания, е засякло, че WormGPT се използва за кражба на самоличност и зловреден софтуер, който да унищожава досиета в компании, да саботира съхранението на информацията и също така да заразява данни, които се ползват за обучаване на изкуствен интелект. Когато данните биват компрометирани, целият процес рухва“, обясни доц. Тодорова. 

Тя обясни и кои са косвените доказателства, по които можем да съдим, че сме жертва на WormGPT. "Ако нарастването на фишинг атаките към нас е лавинообразно, ако всеки ден откриваме някаква настойчива оферта или забелязваме, че нашият имейл е атакуван с определена тема, има повторяемост, цикличност и еднотипност на съдържанието. Но дори в това изкуственият интелект става много изобретателен, защото освен WormGPT, има още пет такива – FraudGPT, Evil-GPT, Dark Bard, WolfGPT и XXXGPT. Те наистина могат да правят фината настройка и да съобщенията от тях да изглеждат много автентично. Все повече се опитват да профилират човека, на който изпращат тези фишинг атаки, за да се хванат за личностния елемент, да намерят личностния подход“, каза още футурологът. 

От критична важност за защитата срещу зловредния изкуствен интелект специалистите по киберсигурност препоръчват винаги да се правят всички софтуерни ъпдейти на нашите устройства. "Другото ключово нещо важи за всички сфери от живота ни – дигитална грамотност и съмнение за всяко действие, което предприемаме в киберпространството, за всичко, което изисква верифициране, лични данни или наше съгласие“, каза още доц. Тодорова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: