Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Изложба, посветена на 3 март, откриха в Гюргево
Автор: Екип Ruse24.bg 09:46 / 04.03.2010Коментари (0)905
©
На 2 март в гюргевската библиотека беше официално открита изложбата „Националният празник на България", посветена на 3 март. Това е първият съвместен проект между РБ „Л. Каравелов" и Окръжна библиотека „Йон Бассарабеску" след подписания преди месец двустранен договор за сътрудничество. В експозицията бяха показани български икони, български и румънски книги за Руско-турската освободителна война от 1877/78 г., както и репродукции на картини по темата от известни румънски военни художници. Изложбата ще гостува в Гюргево до 15 март.

На официалното откриване на изложбата присъстваха кметовете на гр. Гюргево и Русе Лучиан Илиеску и Божидар Йотов, председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, окръжни съветници от Гюргево, журналисти, библиотечни и музейни специалисти, художници, много гюргевчани, дошли да почетат събитието.

Българската православна църква беше представена от архимандрит Емилиян, игумен на Басарбовския манастир, и дякон Кирил Синев от Русенска митрополия.

Поздравителен адрес към организаторите на изложбата изпрати областният управител Пламен Стоилов. В адреса беше подчертано, че изложбата „Националният празник на България" е доказателство за успешното сътрудничество между русенските и гюргевските институции и изразена увереност, че подобни инициативи ще се превърнат в една добра традиция.

В своето слово кметовете на двата крайдунавски града изтъкнаха историческото значение на големия български празник 3 март, обединил двата народа - българския и румънския, важна предпоставка за успешното развитие на бъдещите двустранни контакти между България и Румъния като държави членки на Европейския съюз.

В края на словото си кметът на Гюргево Лучиан Илиеску изрази своята огромна благодарност към Лили Ганчева като изпълнителен директор на "Асоциация "Еврорегион Данубиус" за съдействието при осъществяването на изложбата.

Директорът на русенската библиотека Румян Ганчев подчерта, че историята на България и Румъния е пример за това как два съседски народа могат да бъдат единни в своите действия в името на една обща цел и припомни за ролята на румънския военен корпус, който по време на Освободителната война води едни от най-кръвопролитните военни сражения край плевенското село Гривица, където за освобождението на България отдават живота си стотици румънски войници.

След откриването на изложбата българската делегация посети мястото, където е поставена паметна плоча на български и румънски език, която припомня, че от това място на 16 май 1876 г. големият поет и революционер Христо Ботев се качва на кораба „Радецки" и се отправя към своята родина, за да вземе участие в борбата за нейното освобождение.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: