Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как чаят пречиства водата, в която го правим
Автор: Екип Ruse24.bg 09:36 / 28.02.2025Коментари (0)267
©
Чаят е една от любимите ни напитки през студените дни и не само. В зависимост каква разновидност предпочитаме, идват и различните ползи за здравето и настроението ни. Но има и някои позитиви, които са общи, независимо какъв точно чай пием - важното е да го правим редовно.

Според ново изследване на учени от Northwestern University, процесът по запарване на чая не само извлича полезните вещества от него, но и помага за прочистване на водата, която използваме за направата му, от тежки метали.

Изследователите откриват, че когато затоплим вода малко преди точката й на кипене, след което в нея сложим чай на листа или в пакетче за период не по-малък от 24 секунди, това действа положително на химичния състав на водата. В експеримента се използват различни видове чай - черен, зелен, бял, лайка и ройбос като някои са насипни, а други - в пакетчета, пише lifestyle.bg. Прави се пояснението, че торбичките, направени от найлон, отделят голямо количество микропластмаса в топлата напитка, но повечето днес се произвеждат от биоразградими материали като целулоза. 

Именно и този вид торбички успяват да абсорбират най-много тежки метали от водата - като кадмий, хром, мед и цинк, дори и олово. 

Оказва се, че има значение и колко фин е чаят, който използваме. Ако листата са смлени по на дребно, както например е при черния чай, се абсорбира по-голямо количество тежки метали от водата. Все пак се прави уточнението, че приготвянето на чай обикновено може да филтрира около 15% олово от питейната вода, и то при запарване в продължение на три до пет минути,. Колкото по-дълго е това време, толкова повече вещества се абсорбират, пише CNN.

Учените отбелязват, че чаят има голяма активна повърхност, която е свързана не само с абсорбирането на вещества, но и с освобождаването на ароматни съединения във водата. Но все пак подчертават, че накисването на пакетче чай в чашата не може да замести филтирането на водата, което е най-добрият начин да я направим безопасна за консумация.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
147 години от Освобождението на България
Актрисата Виолета Донева е била открита мъртва в апартамента си
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Мартеници 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: