ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да поддържаме кашкавала свеж и апетитен за по-дълго време | ||||||
| ||||||
Температура и влажност – ключови фактори Кашкавалът не обичат нито топлината, нито прекаления студ. Най-доброто място за съхранението му е хладилникът, където температурата трябва да бъде между 0 и 6°C. Влажността също играе важна роля. Тя не трябва да е по-ниска от 85–90%, за да се предотврати засъхването на кашкавала. Ако влажността е твърде висока, повърхността му може да стане хлъзгава или да започне да мухлясва. Важно е да помним, че не всеки мухъл е благороден и безопасен. При какви заболявания НЕ трябва да се яде кашкавал Съвети за съхранение на кашкавала Ако сте оставили кашкавала на прекалено влажно място, поставете до него кубче захар, което ще абсорбира излишната влага. За да предотвратите изсушаването, обвийте кашкавала в алуминиево фолио, като плътно закрепите ръбовете с тиксо, за да предотвратите прякото излагане на кислород. Поставянето на кашкавала в хладилника трябва да става правилно – никога не съхранявайте зле опакован или неопакован кашкавал до храни със силна миризма като отворени консерви, кисели краставички или сосове. Така ще избегнете проникването на неприятни миризми в кашкавала. Съхранение на различни видове кашкавал Твърдите сортове кашкавал изискват температура между 5 и 8°C и влажност 85%. При тези условия големите парчета кашкавал може да запазят качеството си до 2-3 месеца. Въпреки това, щом отрежете парче, срокът на годност автоматично се намалява до около 2 седмици. Твърдите кашкавали съхнат бързо, когато са изложени на въздух. Меките сортове кашкавал изискват температура между 4 и 5°C и влажност над 90%. Ако тези кашкавали не се съхраняват в подходящи условия, по повърхността им може да се появи мухъл. В такъв случай продуктът трябва да бъде изхвърлен, тъй като патогенните микроорганизми се разпространяват много бързо в меката структура. Кашкавал извън хладилника – възможно ли е? Оставянето на кашкавал при стайна температура е допустимо, но срокът му на годност значително намалява. Ако не планирате да съхранявате кашкавал в хладилника, избраното място трябва да е сухо и тъмно, с достатъчна вентилация. Кашкавалът трябва да бъде внимателно увит в кърпа или салфетка, напоена със солен разтвор, за да не изсъхне. Замразяване на кашкавал – да или не? Замразяването на кашкавал не е препоръчително, тъй като след размразяване кашкавалът променя структурата си и става трошлив. Вкусът и ароматът също стават по-малко интензивни. Твърдите кашкавали издържат най-добре на замразяване, но след размразяване те са по-подходящи за приготвяне на пици, запеканки, жулиени и сосове. Съхранението на кашкавала изисква внимание към температурата и влажността в хладилника. Използвайте подходящи опаковки и избягвайте контакт с храни със силна миризма. Така ще се наслаждавате на вкусен и свеж кашкавал всеки път, когато го сервирате на своите гости или го използвате в любимите си рецепти, пише аctualno.com. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Ергенка - бизнесменка с 6 фирми
16:12 / 20.11.2024
Интересно явление тази сутрин
10:43 / 20.11.2024
Време е за нещо ново
09:50 / 21.11.2024
Напусна ни Мила Власковска
10:14 / 21.11.2024
Изпращаме помощ на Газа
15:08 / 20.11.2024
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: