Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как да се предпазим от коварния мухъл?
Автор: Екип Ruse24.bg 17:28 / 05.10.2024Коментари (0)203
©
Както всеки друг сезон, и есента има своите положителни и отрицателни черти. Няма как да не се възхитим колко красиво е навън, когато листата на дърветата са оцветени в десетки различни нюанси. А и няма как да не ни стане приятно, когато се приберем в уютния ни дом, за да слушаме как навън кротко вали. Е, всичко това обаче е предпоставка и за един от минусите на по-студените месеци - мухълът.

Който се е сблъсквал с него, знае добре каква напаст е и че борбата с него е сложна и продължителна. Най-благоприятните условия за развитието му са висока влажност и ниски температури. Понякога остава скрит зад някои мебели и разбираме за наличието му чак след като започнем да се чувстваме зле или отключим алергия или пък астма. Но в повечето случаи присъствието му в дома е също толкова видимо, колкото и осезаемо, пише lifestyle.bg.

Мухълът (наричан още плесен) е съставен от различни видове гъбички. Той произвежда спори, които се разнасят във въздуха и така се разпространява. Трудно е да се спре тяхното разпространение във въздуха, но важно е да се знае, че те се прикрепват по повърхности само при наличие на висока влажност.

Най-често това се случва на места, където има течове, покрай прозорците с натрупан конденз и на местата, където няма циркулация на въздух. Мокрите целулозни материали също са много привлекателни за мухъла с условията за развитие, които предлагат. Пример са всички хартиени продукти като тапети, мебели, изделия от дърво, тапицерии и изолационни материали.

До какво води мухълът?

Когато той расте и се разпространява, във въздуха, който дишаме, се увеличава концентрацията на спори, клетки и органични съединения. Те създават алергени, дразнители и микотоксини. Някои от тях могат да бъдат дори токсични за по-чувствителните.

Най-често мухълът води до алергични състояния, чиито симптоми са като тези на алергиите към други вещества. Освен това в него се развиват бактерии и микроби, излагането на които може да предизвика възпалителен отговор при някои хора и дори развитие на синузит или свръхчувствителен пневмонит, вид възпаление на белите дробове. Не е за подценяване и рискът от развитие на астма, обяснява Medical News Today.

Как да се предпазим от мухъла?

- Основната препоръка, за да избегнем развитието му, е да поддържаме влажността у дома под 60%;

- От съществено значение е и редовното проветрение, за да осигурим необходимата циркулация на въздуха;

- Винаги, когато готвим, трябва да включваме абсорбатора в кухнята;

- Добра идея е и да се сдобием с влагоуловител, с който да събираме излишната вода от въздуха в помещенията;

- Не е препоръчително да сушим дрехите си в стаите, защото от тях се изпарява вода, която увеличава значително влажността.

- Има някои цветя, които ефективно се справят със задачата да намаляват влажността и да подобрят циркулацията на въздуха. Най-добрият избор за целта е спатифилумът, който не само е красив, но и улавя спорите на мухъла във въздуха и предотвратява разпространението му. Препоръката е да поставим по една саксия в банята и в кухнята. Сансевиерата (змийски език) също е подходяща за борба с влагата и мухъла, съветва Express.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Бюджет 2025
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: