© | | С настъпването на есента идва и сезонът на настинките. 85-годишната Симеонка Вандова целогодишно продава на пазара. Тя казва, че няма нищо по-полезно от пресните плодове и зеленчуци. Разкрива и рецептата, която я пази от настинки и през най-студените дни - червеното цвекло, което според нея е най-полезно от всички зеленчуци.Нашата имунна система е стената, която спира вирусите. Когато в нашия организъм липсват определени витамини или минерали, тази защита се пропуква. Проф. Христо Мермерски, автор пет на книги за лечебното хранене, казва, че пресните плодове и зеленчуци, са най-добрата защита срещу атаката на есенните настинки. Отличниците сред тях обаче са няколко.
"Чесънът съдържа 7 антибиотика, и фитоноциди, които също унищожават, също ликвидират вирусите. И единственият, който може да се оправи с вирусите, е чесънът, заедно с фетонцидите, които са в кромид лука", каза проф. Мермерски.
Лимонът пък е безспорният първенец сред плодовете. По нищо не му отстъпва и грейпфрута. Истинска витаминозна бомба се оказват и лютите чушлета. Защото в три от тях се съдържа същото количество витамин "C", което има и в 1 килограм лимони. За профилактика професорът горещо препоръчва меда и пръчките прополис:
"Като го вземете и го смачкате смачквате за да омекне - и го слагате в устата. Защото вижте - в устата има над 150 болестотворни микроорганизма", посочи проф. Мермерски. Съветът на професора е да не сядаме на масата, ако на нея няма вкусна салата.
Източник: bTV |