ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Как пробиотиците могат да ни помогнат да посрещнем идващите празници здрави и в отлично настроение | ||||||
| ||||||
За силна имунна система идват на помощ пробиотиците – днес ще разгледаме механизма на тяхното действие и какво е добре да предприемем, за да посрещнем идващите празници здрави и в отлично настроение. Компрометираният имунитет е билет за настинки и грип Върлуващите патогени и болестотворни организми сякаш само чакат имунната ни система да "поддаде“ и мигом да се превърнем в тяхна жертва. Есента и зимата са период от годината, в който можем да бъдем наистина уязвими – вируси дебнат отвсякъде. Затова и е належащо да се погрижим за защитните сили на организма си и да се уверим, че сме подкрепили тялото си по адекватен начин, за да противостоим на грипоподобните симптоми. Здравето се крие в червата Човешкият организъм е непрестанно населяван от милиарди бактерии – част от тях са патогени, вредни за нашето здраве микроорганизми, докато друга част спомагат за доброто и правилно функциониране на нашето тяло. С течение на времето сме изградили симбиотична връзка с бактериите, които живеят в нас, и крехкият баланс между "добрите“ и "лошите“ микроорганизми гарантира здравето на органите и системите ни. Как точно става това? Огромна част от бактериите в тялото ни се локализират в червата. Балансираното съжителство между болестотворните и полезните микроорганизми образуват нашия микробиом. Всички те са колонизирали нашите черва и всъщност ни помагат, изпълнявайки много жизненоважни функции – те смилат успешно веществата, които иначе окачествяваме като несмилаеми от собствените ни черва, и ни помагат да ги усвоим успешно. Друга ключова тяхна функция е синтезът на определени невротрансмитери, като "хормона на щастието“ серотонина и витамини, например, някои витамини от група В и витамин К. Нашето тяло, от друга страна, осигурява на всички тези микроорганизми среда за развитие и определен набор от хранителни вещества. Тази двоякост определя и характера на симбиотичната връзка между нашия организъм и нашия микробиом. Лигавицата на червата е и основен "двигател“ на имунната ни система – когато червата ни са здрави и функционират правилно, успешно долавят навлизането на патогени и вируси в телата ни и активират имунни клетки, които бързо да се справят с инвазията от болестотворни организми. Когато се наруши симбиозата Начинът ни на живот и особено храната, която приемаме, влияят изключително силно на нашия микробиом – неправилното и непълноценно хранене повишават риска от развитие на дисбиоза (нарушаване на финия баланс между видовете бактерии, населяващи червата ни). При диета, лишена от фибри например (а именно фибрите са основна храна за нашия микробиом), бактериите в червата ни е възможно да увредят защитната мукозна лигавица на червата ни или да се получи т.нар. ефект на свръхрастеж на определени бактерии и прекомерната колонизация на храносмилателния ни тракт от същите. Наруши ли се функцията на микробиома, то се нарушава и цялостната работа на имунната ни система – а в сезона на настинките и грипа това превръща тялото ни в лесна мишена. Ролята на пробиотиците в борбата срещу настинките и грипа Пробиотичните храни и добавки могат да изиграят ключова роля за защита на тялото ни от вируси и настинки, особено през есенно-зимния сезон. Ролята на пробиотиците е да поддържат именно здравето и равновесието на нашия микробиом. Снабдени с изключително полезни и жизнено необходими "добри“ бактерии, бързо възвръщаме така необходимия баланс в нашите черва. Редовната употреба на пробиотични добавки внася достатъчно количество "добри“ бактерии в организма ни и в съчетание със здравословна и оптимална за здравето ни диета, изграждат благоприятна среда за развитието на микробиома и връщането на равновесието. Така именно се подкрепя имунната система, заздравява се нейната функция и организмът ни устоява на ударите на настинките и грипа. Условно ползите от приема на пробиотици биха могли да се обобщят така: пробиотичните храни подобряват баланса в микробиома; спомагат за намаляване на възпалението в организма; укрепват естествените защитни сили на тялото и то успешно преборва патогените и вирусите; Насоки за прием на пробиотици и оптимизиране на хранителния режим Изборът на висококачествен пробиотик е от съществено значение за подобряване на нашето здраве. Изключително важно е да се насочим към продукт, който гарантира пълното усвояване на наличните в него щамове от добри бактерии. Пробиотиците от последно поколение ПроЛакт притежават усъвършенствана формула, която доставя живи бактериите в организма ни и така се радваме на пълния потенциал на продукта. При тези добавки, щамовете изграждат защитен филм около себе си от протеини и мукополизахариди и това спомага устояването им на силната стомашна киселина. Така червата ни се радват на точно такова количество пробиотични бактерии, каквото е упоменато на опаковката. ProLact Immuno (с натурален пчелен мед за силен имунитет) и ProLact Immuno+ (с натурална перга, богата на ензими и полезни вещества) са пробиотични добавки, гарантиращи пълно усвояване на бактериите, включени в техния състав. Изразеното имуностимулиращо действие подкрепя защитните сили на организма и го прави неподвластен на настинките и грипа. Пробиотиците са широко разпространени и при прием на различни антибиотици – ролята им е да възстановят баланса на бактериите и допълнително да подкрепят оздравяването на тялото. Не забравяйте и здравословното меню Колкото и многообещаващи да са ползите от приема на пробиотици, нека не забравяме, че те са добавки и следва да бъдат комплимент към иначе здравословното меню и хранителни навици. За щастие, по нашите географски ширини имаме късмета да се радваме на разнообразие от полезни храни в есенно-зимния сезон. Наблегнете на сезонните плодове като ябълки, круши и грозде, заложете на зеленчуци, особено от семейството на кръстоцветните като броколи, карфиол, брюкселско зеле. Всички те са богати на фибри и много полезни вещества. Народните ни традиции отреждат и специално място на ферментиралите храни по трапезите ни, които са същински пробиотични бомби. Туршиите и киселото зеле изобилстват от пробиотични бактерии и е доказано, че въздействат изключително благоприятно на микробиома, а оттам – и на имунната ни система, пише zdrave.to. Не забравяйте да се снабдявате с висококачествени продукти, а по отношение на ферментиралите храни, бихте могли лесно да си ги направите и сами в домашни условия. Така лесно ще контролирате техните качество и съхранение. Комбинацията между здравословната диета, богата на фибри, и пробиотиците, под формата на добавки, ще помогнат на вашето тяло да се пребори успешно с инвазията от настинки и грип и да неутрализира болестотворните патогени. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Кулагин: Ивоне е мъж!
12:25 / 28.11.2024
Ударно начало на декември за три зодии
15:32 / 28.11.2024
Денков: Времето изтича
09:53 / 28.11.2024
Какво време ни очаква днес
08:35 / 28.11.2024
Депутат от ДБ с оферта към ГЕРБ и БСП
13:42 / 28.11.2024
Атанас Зафиров: Получихме отказ
11:42 / 28.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
ЗА НАС:
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg
©2008 - CurrentCopyrightYear Медия груп 24 ООД. Ruse24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Ruse24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Ruse24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: