Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво да направим при попадане на вода в ухото?
Автор: Екип Ruse24.bg 14:34 / 16.08.2024Коментари (0)999
©
При всяка ситуация, при която главата се оказва под наклон във водата, твърде вероятно е да навлезе вода в ухото. Понякога ушната кал, която нормално присъства в ухото, успява да предотврати навлизането на вода, но много често водата попада във външното и средното ухо. Това обикновено дава усещане за заглъхване на ушите, сърбеж и дискомфорт, които по принцип не са причина за сериозно притеснение. Въпреки това, в някои случаи, водата може да попадне в средното ухо и, ако не се отстрани своевременно, може да причини болка, образуване на кисти, загуба на слуха и възпаление на ушния канал, което е известно като "отит на плувеца“. Ето защо е необходимо да се свържете с лекар, ако нито едно от предложените средства не успее да помогне за отстраняване на попадналата в ухото вода или влага!

Как да предотвратим попадането на вода в ушите?

Подсушавайте ушите след плуване или къпане

След всеки контакт с вода, независимо дали се касае за плуване, вземане на вана или душ, наклонете главата си на една страна и подсушете с чиста кърпа, след това наклонете главата на другата страна. Не натискайте прекалено много, защото при по-силен натиск може да изтласкате течността още по-навътре. Особено важно е да правите това след всяко излизане от морето или басейна, тъй като водата в тях може да съдържа бактерии, които могат да предизвикат инфекция. Бъдете особено внимателни, ако имате склонност към попадане и задържане на вода в ухото. Обикновено това зависи от формата на ушната мида – някои хора се сблъскват с този проблем при всяко плуване или душ, докато други може да страдат изключително рядко от този проблем.

Не използвайте тапи за уши, слушалки или памучни тампони

Докато тапите за уши и слушалки обикновено са безвредни, когато се използват правилно, при наличие на течност в ухото, те могат да изострят болката. Те не само възпрепятстват свободното оттичане на водата, но и натискат течността още по-навътре. Опитайте се да избягвате употребата им при наличие на вода в ухото, за да намалите риска от инфекция. Също така, трябва да устоите на изкушението да почиствате ушите с памучни тампони. Може би смятате, че това е най-добрият начин за справянето с подобен проблем, но в действителност, единственото, което правите по този начин е просто да вкарате течността (и ушната кал) още по-дълбоко. Вместо памучни тампони и клечки за уши, използвайте капки или спрейове за почистване на уши. Те са по-безопасни и много по-ефективни.

Предпазвайте ушите си

Всеки път, когато отивате да плувате, покривайте ушите си с тапи или шапка за плуване, за да предотвратите навлизането на вода в тях. Ако сте на плажа и тези варианти не са подходящи, може предварително да подготвите ушите си като, преди влизане във водата, накапете почистващи капки или минерално масло в тях. Това не само ще улесни излизането на водата, ако тя попадне там, но и ще осигури известна защита срещу бактерии и микроорганизми.

Също така, за да предотвратите натрупване на ушна кал или течност, винаги предпазвайте ушния канал, когато използвате лак за коса или боя. Попадайки в ухото, химикалите могат да затруднят отстраняването на водата и ушната кал.

Как да отстраним бързо водата от ушите?

Легнете на една страна така, че главата Ви да е на по-ниско от тялото или просто я наклонете на една страна така, че ухото да е успоредно на земята. Преди да опитате нещо друго, позволете на гравитацията да си свърши работата. За да ускорите процеса, може леко да разклащате главата или да създадете временен вакуум чрез притискане на дланта към ухото за 4-5 секунди. Като отстраните ръката си от ухото течността може да изтече навън. Ако е необходимо повторете.

Освен това, докато си почивате или, когато си лягате вечер, обърнете се така, че засегнатото ухо да бъде отдолу. Когато се събудите сутринта, проблемът може да е решен.

Дъвчете или се прозявайте

Някой движения на челюстта също могат да помогнат за освобождаване на течността от ухото. Опитайте с дъвчене на дъвка или просто отваряне на устата, като че ли гризете нещо. Може да опитате и с прозяване. И двете могат да помогнат за излизане на течността.

Топъл въздух

Забелязали ли сте, че проблемът с попадане на вода в ухото отминава по-бързо, когато се случи на морето, отколкото след плуване в басейн или вземане на душ. Това е така, защото по-топлият въздух разрешава проблема още докато си лежите на плажа. Какво да направите обаче, ако околната температура не е като тази на морето през лятото? Най-лесният начин е да използвате сешоара. Потокът топъл въздух ще помогне за изпаряване на излишната влага. Включете сешоара на подходяща температура (да не изгори кожата и тъканите). Издърпайте ушната мида встрани и насочете струята топъл въздух към ушния канал. Задръжте в тази позиция в продължение на 30 секунди. Ако е необходимо повторете отново, но не задържайте струята за по-дълго време, тъй като това би могло да предизвика нежелани ефекти.

По-високата температура на въздуха, не само помага за изпарение на влагата, но и разширява евстахиевата тръба. Алтернатива на сешоара е горещ компрес. Просто натопете чиста кърпа в гореща вода, изстискайте излишното количество и поставете върху засегнатото ухо. Задръжте за 30 секунди, след което премахнете. Важно е през това време да наклоните главата си към засегнатото ухо. Ако го направите така, че засегнатото ухо да е насочено нагоре, рискувате още повече течност да навлезе в ухото. Ясно е, че кърпата трябва да бъде добре изцедена, че да няма свободна течност, която да изтича от нея. Може да се наложи да повторите този процес 4-5 пъти, тъй като топлината е значително по-малка от тази на сешоара.

Пара

Друга топлинна обработка, която може да опитате е чрез парна инхалация. Изсипете малко гореща вода в широка купа и застанете с лице над парата. Покрийте главата си отгоре с кърпа и вдишвайте отделящите се пари около 5 до 10 минути. След това отстранете кърпата, наклонете главата си на една страна, със засегнатото ухо отдолу и течността трябва да започне да излиза. Ако това не се случи, вдишвайте още 5 минути и отново наклонете главата. Ако е необходимо добавете още малко топла вода, за да поддържате температурата на парата.

Метод на Валсалва

Този прост трик може да ви помогне да регулирате налягането в ушите си и да отворите Евстахиевата тръба. Поемете дълбоко въздух, притиснете ноздрите си с пръсти и започнете да изтласквате въздуха през тях. Правете това бавно и внимателно, за да не нараните тъпанчето. Докато изтласквате въздуха навън, трябва да чуете пукащ звук. Това ще помогне за излизане на водата от ухото.

Алкохол и оцет

Може да използвате алкохол и оцет, за да си приготвите домашни капки за уши. Оцетът притежава силни антибактериални свойства, а алкохолът спомага за подсушаване. Комбинацията от двете помага за разрушаване на ушната кал и освобождаване на течността. Всичко, което трябва да направите е да смесите една чаена лъжичка оцет с една чаена лъжичка алкохол. Поставете малко количество от сместа в капкомер и накапете 2-3 капки в засегнатото ухо. Поставете пръста си в отвора на ушния канал и го разтрийте в продължение на 10 секунди. Изчакайте половин минута и наклонете главата си, за да позволите на течността да излезе. Повторете процеса, ако е необходимо.

Този метод трябва да се прилага само при възрастни! Процедурата не само премахва нежеланата течност, но и действа антибактериално.

Не прилагайте този метод, ако имате развита инфекция на ухото или нарушена цялост на тъпанчето!

Необходимо е също така

да се уточни, че прилагането на капки за уши е най-добре да бъде извършено от друго лице. За целта, легнете на една страна, за да ухото да бъде изцяло в хоризонтално положение, така че капките да проникнат лесно в ухото.

Сок от чесън

Подобно на оцета, чесънът притежава антибактериални свойства. Не може да използвате скилидки чесън, тъй като поставянето, на каквото и да е чуждо тяло в ухото никога не е добра идея! Това, което трябва да направите е да вземете няколко големи скилидки чесън и да ги направите на каша. След това поставете получената каша в тензух или марля и започнете да извивате, докато течността от чесъна се отделя в малка чашка или съд. След като разполагате с изцедения сок, с помощта на капкомер приложете 3-4 капки от него в засегнатото ухо. Оставете го за една минута, така че да има време сокът да се смеси с течността и ушната кал, присъстваща в ухото. След това, вземете сешоар и насочете потока въздух до ухото, по начина описан по-горе. Лечението обикновено е ефективно и действа бързо.

Сол

Както добре знаем, солта е отличен абсорбатор на водата, което я прави перфектно вещество за отстраняване на излишната влага от ухото. Може да използвате обикновена готварска сол или морска сол. Напълнете половин чаша със сол и я загрейте за около една минута в микровълновата печка. Поставете солта в чиста памучна кърпа и я завържете здраво. Проверете дали кърпата не е твърде гореща и поставете върху засегнатото ухо. Дръжте я по този начин за няколко минути. Ако не усетите резултат, може повторно да затоплите кърпата върху чиста плоча. Повторете процеса два до три пъти. Ако след третия път няма резултат, може би водата е навлязла по-навътре в средното ухо и е нужна консултация с лекар.

Зехтин

Зехтинът е известен със своите успокояващи и антисептична свойства, така че облекчава болката и намалява риска от инфекция, плюс това, може да улесни излизането на течността от ушния канал. Той работи най-добре, когато е затоплен, така че трябва да сложите малко количество зехтин в чаша, загрейте я в продължение на 30 секунди. Проверете температурата на зехтина и ако сте сигурни, че не е твърде горещ, нанесете няколко капки в ухото. Оставете го за 10 минути и наклонете главата си, за да освободите течността навън. Може да повторите процедурата няколко пъти.

Използването на зехтин преди плуване също е добра идея за предотвратяване на попадане на вода в ухото, тъй като смазва тъканите в ушния канал!

Водороден прекис

Това е може би едно от най-простите и лесни мерки при попадане на вода в ухото. Водородният пероксид има ефервесцентни свойства, благодарение на които е в състояние да отстрани както влагата, така и ушната кал. Сложете 4 до 5 капки водороден прекис в ушния канал и го оставете за една-две минути. Наведете главата си и течността ще изтече навън. Може да повторите процедурата 2 до 3 пъти, за да се почисти ушния канал добре. Освен това, водородният пероксид ще дезинфекцира ухото и ще намали риска от възпаление.

Хомеопатични продукти

Ако сте сред последователите на хомеопатията, може да се възползвате от широк спектър от продукти срещу симптомите на вода, задържана в ухото.

Ако чувствате болка, можете да я облекчи с Пулсатила, а ако ухото е раздразнено, Хамомила вулгарис може да доведе до известно облекчение. В случай на усещане за парене се препоръчва Серен, а при пулсираща болка - Калкареа карбоника. Ако имате висока температура или други симптоми на възпаление, можете да опитате Беладона.

Кога трябва да потърсите лекар при попадане на вода в ушите?

Ако водата не се отстрани от ухото своевременно, това може да доведе до по-сериозни състояния или инфекция, пошат от framar.bg. Също така, в някои случаи, ушни инфекции, причинени от бактерии или гъбички предизвикват симптоми, които могат да бъдат объркани със задържане на течност в ухото.

Особено важно е да се потърси лекар, ако усещате изтръпване или болка в продължение на повече от 3-4 дни. Ако имате висока температура или чувствате болка, която се разпространява и в областта на шията, незабавно се свържете с лекар.

Още по темата: общо новини по темата: 1007
16.09.2024 »
15.09.2024 »
15.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/168 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: