ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Какво се случва, ако ядем динята със семките? | ||||||
| ||||||
Дори и да си купите диня без семки, почти сигурно е, че ще попаднете на едно-две хрупкави черни петънца, докато похапвате от богатия на вода плод... така че на практика диня без семки няма. Но наистина ли е безопасно да се ядат семки от диня? Разбира се, надали сте решили да си хапвате цяла купа от тях, но все пак могат ли да причинят някакви странични ефекти? Ето какво трябва да знаете за семките на този любим летен плод: Ако случайно изядете няколко семки, докато си похапвате от парче диня, това наистина не е голяма работа. Семките от диня са безопасни за ядене. Когато се консумират 100% сурови – с други думи, когато все още имат черни обвивки по тях – вие не ги усвоявате, а те по-скоро преминават през тялото ви цели. Така че те просто ще се озоват в тоалетната след ден или два, подобно на това, което се случва, когато поглъщате дъвка. Ето защо, ако имате чувствителна храносмилателна система, е възможно да развиете някои стомашни проблеми, като газове или подуване на корема, ако ядете твърде много от семената. Семената също могат да причинят запек. Всичко зависи от количеството, което консумирате. В динените семки има много неразтворими фибри, които могат да накарат храносмилателната ви система да се забави, ако няма достатъчно вода или друг материал, който да продължи да ги прокарва. Въпреки това, ако семената са покълнали или сготвени, тялото ви ги усвоява напълно и дори извлича ползи за здравето. Да, оказва се, че семките от диня не просто не са вредни за консумация, но могат да бъдат и много полезни. Те имат хранителна стойност, но само когато се консумират в по-големи количества, тъй като са много малки. Те са добър източник на магнезий – минерал, който участва в повече от 600 химични реакции в тялото. Порция от около 30 грама семена ще ви осигури около 30% от дневните ви нужди от магнезий. Семената дори имат някои ползи за здравето на сърцето, благодарение на антиоксидант, наречен ликопен, който придава на червените плодове и зеленчуци техния ярък пигмент. Хранителното вещество е свързано с множество положителни ползи за здравето, от грижа за сърдечно-съдовата система до превенция на рака. Семената на динята съдържат и други основни витамини и минерали, като фолат (витамин В), манган, цинк, протеини и малко желязо. Ако искате да използвате остатъчни семки от диня, поръсете ги с малко зехтин и сол и ги пъхнете във фурната. Семките от диня могат да бъдат чудесен вариант за здравословна закуска, когато са печени. Тези печени семена също могат да бъдат добър начин да добавите малко хрупкавост към салати и закуски с овесени ядки. Препоръчваме ви да опитате и масло от семена на диня, което има кремообразна текстура, подобна на фъстъченото. Можете да го намажете върху пълнозърнест тост, да го използвате като дип за плодове или да добавите лъжица към смутито ви, пише Edna.bg. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:ВсичкиМоите | На приятели |
на 11.06.2024 г.
+1
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Проф. д-р Руска Станчева: И сред правописните грешки има някаква мода
09:00 / 01.11.2024
Забраните на Архангелова задушница
10:45 / 01.11.2024
Внезапно почина DJ VESSELIN
11:46 / 01.11.2024
Земетресение в България
16:34 / 01.11.2024
Газът поскъпва с близо 8% през ноември
17:45 / 01.11.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета